Nagytotál

Will Ferrell az Eurovíziós Dalfesztiválon

ajánló az ’Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története’ című filmhez

A manapság népszerű filmek jelentős hányada Amerika-központú. Az Egyesült Államokban forgatják őket, amerikai színészek főszereplésével. Ha a világ megmentéséről van szó, ezt szinte kivétel nélkül az USA hősies polgárai egy ismert ottani metropoliszban teszik meg. A Föld ilyen logika alapján tulajdonképpen semmi más, csak maga az Amerikai Egyesült Államok. Csak ott élnek belevaló harcosok, civilizált emberek, a bolygó többi részén meg mélyszegénység és középkori hangulat uralkodik. Bár Will Ferrell amerikai, mégis belevágott egy klasszikus európai „hagyomány” megfilmesítésébe és az a helyzet, hogy egészen sikerült megragadnia a lényegét.

A történet: Lars gyerekkora óta arról álmodik, hogy eljusson az Eurovíziós Dalfesztiválra és megszerezze a győzelmet szeretett hazájának, Izlandnak. Társával, a csodaszép hangú Sigrit-tel egy közös bandát is alapít, „Fire Saga” néven, mellyel beneveznek az izlandi válogatóba. Furcsa véletlenek sorozata végül úgy hozza, hogy a mások által szörnyűnek titulált banda is esélyt kap, hogy versenyezhessen.

eurovizio.jpeg

Promókép a filmhez

 

Az Eurovíziós Dalfesztivált 1956 óta minden évben megrendezik. A résztvevők elsősorban európai országok, ám szerepelhet például Izrael, Azerbajdzsán, Örményország és 2015 óta Ausztrália is. A verseny lényege, hogy minden ország benevez egy dallal, melyet előzetesen, belföldi válogatókon választanak ki. Az az ország, mely produkciójával megnyeri a dalfesztivált, megrendezheti a nemzetközi versenyt a következő évben. Magyarországot az utóbbi években képviselte például Wolf Kati, az AWS zenekar és ByeAlex is. Akik számára ismeretlen ez az esemény és szívesen néznék meg, elmondanám, hogy Magyarország valamilyen érthetetlen oknál fogva 2020-ban úgy döntött, nem küld több versenyzőt a hazánk képviseletében és a műsort sem közvetíti a jövőben. A ’Fire Saga történte’ eredetileg a tavalyi Eurovízióra készült, ám a valóságban az a járványügyi helyzet miatt elmaradt. Will Ferrell azonban elhozta nekünk az edinburgh-i esemény egy alternatív verzióját, díszletekkel, szuper dalokkal és persze irdatlan mennyiségű hülyeséggel.

fire-saga-01.jpg

Jelenet a filmből

 

A humoros musical megmutatja a nézőknek a verseny állomásait, a válogatóktól, a kamerák mögötti eseményeken át egészen a döntőig. Az Eurovíziós Dalfesztivál szimulációjában nem találtam hibát, nagyon pontosan elevenedik meg előttünk. Nem tudom, hogy Ferrell hány dalfesztivált nézett végig, de nagyon jól sikerült megragadnia annak jellegét és meglepő sokszínűségét. Mint az említettem, a „Fire Saga” Izland képviseletében játszik a dalversenyen, így természetesen az északi országból is látunk egy-két dolgot. Bár nem vagyok izlandi és sosem jártam ott, annyira talán nem sértő rájuk nézve film. Nyilván kissé torz a főszereplők lakhelyéről készült ábrázolás, de ez már a filmipar ártalma. A vígjáték története érthető és egyedi, nem tudok róla, hogy létezne hasonló témájú alkotás. A filmhez írt dalok fantasztikusak, valahogy teljesen visszaadják a dalfesztivál hangulatát. A jelmezek, a megvalósított produkciók is nagyon jók, aki látott már Eurovíziót, az garantáltan elégedett lesz vele. Külön tetszik az, hogy megjelenik egyfajta „amerikai utálat” a filmben. Azért tartom jó húzásnak, mert az európaiak nagy hányadának valóban hasonló a véleménye, Will Ferrell pedig hajlandó a sajátjait kifigurázni a legnagyobb mellbedobással.

A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy ebbe a durván elborult produkcióba mennyi embert sikerült belerángatni. Will Ferrel, oldalán Rachel McAdams-szel parádézik, főbb mellékszerepekben megjelenik Pierce Brosnan és Dan Stevens is. Ha ez még nem lenne elég, a filmben összetrombitálták a legnépszerűbb előadókat az utóbbi évek Eurovízióiról, ami a műsort kedvelő nézők számára igazi élvezet lehet. A film elérhető a Netflix kínálatában.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

 • a zenés vígjátékok kedvelőinek
 • akik, szeretik Will Ferrell elborult stílusát
 • az Eurovíziós Dalfesztivál rajongóinak

Kinek nem való?

 • akik rosszul vannak az idióta filmektől
 • akiket nem érdekel az Eurovíziós Dalfesztivál
 • akik valami komolyabb alkotásra vágynak

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak vissza! További bejegyzésekért, kövesd a Nagytotál blogot!

Egy csapat kattant, sok vér és fekete humor

beszámoló James Gunn ’Az Öngyilkos Osztag’ című filmjéről

A DC univerzum több szempontból is csodálatra méltó. Egész egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy lehet ilyen kiváló képregényalapanyagból, olyan rettenetes filmeket csinálni (kivétel a Batman trilógia), hogy még a legnagyobb rajongóik is harakiri elkövetéséhez közeli állapotba kerüljenek tőlük. Nagy szó volt, hogy a Marvel mozik egyik nagynevű és bolond rendezője bevállalt náluk egy filmet, emberek millióiban ébredt remény abban a pillanatban. Tényleg olyan eget-rengetően király ’Az Öngyilkos Osztag’? Spoiler-mentes és őszinte ajánló következik.

A történet: Amanda Waller szereti a szuper bizalmas ügyeket, számára feláldozható, képzett bűnözőkkel elvégeztetni. Ezúttal a különleges képességekkel bíró tagokból álló csapatot, Corto Maltese szigetére küldi, ahol feladatuk elpusztítani a Jotunheim nevű ex-náci kutatólabort és benne azt az ismeretlen projektet, melyet az ottaniak az Amerikai Egyesült Államok ellen fejlesztenek. Az X különítmény nekivág a küldetésnek, tudva, hogy egy rossz mozdulat és a koponyájukba ültetett „bombát” Waller felrobbantja.

unnamed_2.jpg

Részlet a film plakátjáról

 

Biztosan olvastátok a szalagcímeket, a különböző értékeléseket a képregényfilmmel kapcsolatban. A helyzet az, hogy nem teljesen értek egyet velük, így talán még valami újdonságot is tudok nektek mondani. ’Az Öngyilkos Osztag’ egy izgalmas, akciódús, őrült, szórakoztató és véres alkotás, teljesíti a feladatát. Ennek ellenére, nem egy műfajában egyedinek számító, kiemelkedően fantasztikus film. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy indokolatlan ez az óriási felkapottság, az ömlengően pozitív vélemény. Az, hogy hogyan ítéled meg ezt a filmet, csakis viszonyítás kérdése. DC műhöz képest egyedülálló. James Gunn munkásságában hozza a tőle elvárható profi szintet. A Marvel-féle Deadpool-hoz képest semmi plusz nincs benne. Félreértés ne essék, ez egy nagyon király, sokszor-nézős történet, de messze nem olyan különleges és egyedi, hogy ennyire „nyomni” kellene a köztudatba.

suicide-squad-james-gunn-1-1603691272358_5m9e_1280.jpg

James Gunn (elöl, középen) és a néhány szereplő a képregényfilmből

 

132 perc alatt bőven van időd nevetni, megdöbbenni, szörnyülködni és izgulni ezért a sok szerencsétlenért. Nagyjából 10 percenként vagy hangosan kimondva vagy a gondolataidban csak annyi ugrik be, hogy mi a jó élet történik itt. Gunn zseniálisan vezeti a cselekményt. A legfontosabb karaktereket behatóbban is megismerjük, személyük együttérzést vált ki belőlünk. A látvány, a jelmezek és a zene is mind megállják a helyüket. Külön kiemelném, hogy hatalmas erőssége a mozinak, hogy szól valamiről, nemcsak úgy teng-leng. Közérdekű közlemény: van két stáblistás jelenet, szóval ne hagyjátok el sietve a mozitermet! A másik lényeges információ, hogy ez nem egy második rész, sőt a korábbi ’Ragadozó madarak’ című Harley-filmhez sem kapcsolódik, így teljesen újoncként is nyugodtan ülj be rá, mindent érteni fogsz. (Ráadásul több órányi előzetes szenvedéstől is megkímélted magad.)

the-suicide-squad-cast-1269522-1280x0-1.jpeg

Promókép 'Az Öngyilkos Osztag' című filmhez

 

Essék szó a szereplőkről, a színeszekről és a korábbi verzióhoz képest történt változásokról! Tulajdonképpen a 2016-os filmből nem sok maradt meg, ez egy teljesen más és újszerű alkotás. Áthozott és fontos szereplők Amanda Waller, Harley Quinn, Rick Flag ezredes és Bloodsport, legutolsót közülük ezúttal nem Will Smith, hanem a sokkal hitelesebben játszó Idris Elba testesíti meg, míg a többieket a szerepek eredeti birtokosai személyesítik meg. Rajtuk kívül még egy karakter ismert korábbról, a maradék hősök mind teljesen újak, akiket maga Gunn válogatott össze a képregények alapján. A furcsa bűnözőkön kívül szerepet kapnak Amanda Waller beosztottjai is, ez egyébként nagyon sokat számít, árnyalja a keménykezű főnöknő jellemét. A szereplőgárda rendkívül színvonalas: Idris Elba, Viola Davis, Margot Robbie és Sylvester Stallone már tapasztalt színészek és a feltörekvő/kisebb szerepekből ismert kollégáik is jól hozzák a formájukat. John Cena is főszerepet játszik, de őt azért még túlzás színésznek nevezni. Nem azért, mert rossz vagy mert nem hiteles, csak még ne tartsuk őt a következő Dwayne Johnson-nak, mert attól távol áll. Egyébként a jövőben készül a főszereplésével, James Gunn rendezésében egy DC sorozat, mely a karakteréhez kapcsolódik. A film után őszinte kíváncsisággal tölt el, milyen lesz húzónévként egy saját szériában.

 

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

 • a roggyant, véres filmek kedvelőinek
 • a képregényfilmek szerelmeseinek
 • akik egy király akciófilmet szeretnének megnézni

 

Kinek nem való?

 • aki nem bírja a súlyosan erőszakos, vérengzős dolgokat
 • aki nem szereti a földtől túlzottan elrugaszkodott filmeket
 • akit teljesen hidegen hagynak a szuperhősös történetek

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza legközelebb is! További bejegyzésekért kövesd a Nagytotál blogot!

Beszélő mackó Londonban

ajánló a ’Paddington’ és a ’Paddington 2’ című filmekhez

Mindig is odavoltam a kedves mesékért. Ezek az édes történetek jókedvre derítenek, megnyugtatnak, egy rosszul sikerült nap után visszaadják az életbe, az emberekbe vetett hitemet. A kisembereknek készülő filmecskék rendszerint egy nemes emberi érzés vagy éppen a mindennapi kapcsolataink fontosságát mutatják be, lényegük, hogy a szórakoztatás mellett tanulsággal bírjanak. Ma egy olyan mesehőst hoztam nektek, akitől minden korosztály nagyon sok mindent tanulhat. Következzen Paddington, a piros kalapos mackó!

A történet (az első rész alapján összefoglalva): A Legsötétebb Peruban különleges medvék élnek. Egy kedves angol felfedezőnek köszönhetően elsajátították az emberek szokásait és a beszéd tudományát. Egy tragikus baleset után, a kis medvebocs kénytelen egyedül Londonba utazni, remélve, hogy rálel a kalandorra a nagyvárosban. A mackó, a híres Paddington állomáson kuporogva találkozik a Brown családdal, akik ideiglenesen befogadják és megígérik, hogy segítségére lesznek egy ideig.

paddington_a.jpg

Jelenet a 'Paddington' című filmből

 

Mindkét mesefilm szívmelengető és bájos. A családra vágyó Paddington története izgalmas, humoros és nagyon angol. A mackó egyszerre leleményes és iszonyatosan béna. Paddington a nézők szeme láttára fedezi fel a Brown család házának minden zugát. Miközben igyekszik beilleszkedni a brit város forgatagába, szembe kell néznie azzal, hogy az emberek valójában nem mind kedvesek és barátságosak, sokak számára a jómodor nem ér semmit. A filmek látványvilága színes, rendkívül gyerekbarát. Zenéjében alapvetően nincs semmi különleges, viszont mindig illeszkedik az adott jelenethez, szinte észre se lehet venni a háttérben. Igazi pozitívum, hogy egytől egyig minden szereplőnek van jelleme. Céljaik, viselkedésük érthető és zseniális fogás, hogy személyiségjegyeik a ruhatárukban is megnyilvánulnak. Példának okáért vegyük a két szülőt Henry és Mary Brown-t. A férfi egy vállalatnál kockázati elemző, szigorú és „kocka” típus, akit állandóan elegánsan, többnyire öltönyben látunk. Felesége, Mary azonban szárnyaló képzeleterővel rendelkező, írónő és illusztrátor, aki általában kalandos történeken dolgozik. A fiatal nőt mindig tarka-barka öltözékben láthatják a nézők, mely barátságos hatást kölcsönöz neki még mielőtt megszólalna.

1206562.jpg

Paddington és a Brown család

 

Természetesen a kis medvebocs csupán animált figura, szerencsére nem egy valódi állat szerepel. Bár összességében nekem sincs jó tapasztalatom az élőszereplős filmbe ágyazott CGI karakterekkel, ezekben a mesékben ez abszolút nem furcsa. Külön kiemelném, hogy a szereplőgárda kiváló. A főszerepekben Sally Hawkins (A víz érintése), Hugh Boneville (Downton Abbey), Julie Walters és Jim Broadbent parádéznak. Ők mindannyian szerepet kaptak mindkét részben. Mondanom sem kell, hogy a mesékben Paddington-nak szembe kell néznie egy gonosz ellenféllel. A főhős ellenlábasait Nicole Kidman és Hugh Grant alakítják, még két ilyen borzasztóan nívós csillag is hajlandó volt nevét adni a medve kalandjaihoz. Zárójelben megjegyezném, hogy a Paddington-filmek nemcsak helyszínükben vagy hangulatukban angolosak, Kidman kivételével szinte csak a szigetországból származó színészek vállaltak szerepet a produkciókban.

maxresdefault_4.jpg

Jelenet a 'Paddington' című meséből

 

A vasútállomásról elnevezett kismackó története rengeteg tanulságot rejt magában. A gyermeki naivsággal bíró bocs, kedves és barátságos, több ízben is bizonyítja segítőkészségét. Fontos azonban, hogy nem szabadna megbíznia mindenkiben, ám ezeket a hibákat csakis a tapasztalatlansága miatt követi el. Paddington viselkedése ettől függetlenül példaértékű. Gondoljunk csak bele, mennyivel békésebb és boldogabb világban élhetnénk, ha a kedvesség, az udvariasság és a jószándék határozná meg a hozzáállásunkat más emberekhez és a hétköznapi helyzetekhez! A maci megmutatja nekünk, hogy bárhol rátalálhatunk a boldogságra. A család nem egy kupac ember, akiknek egy vér csörgedezik az ereikben. Nem, valójában vérrokonság sokkal kevesebbet számít, mint azt sejtenénk. A családot a szeretet, az egymás iránti odaadás és a másik elfogadása köti össze. Talán ez a mese legeslegjelentősebb mondanivalója.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

 • a kedves mesék rajongója vagy
 • kíváncsi vagy, hogy mit csinál egy beszélő medve Londonban
 • kedves számodra a brit nagyváros hangulata

 

Hagyd ki, ha:

 • nem szereted a bolondos történeteket
 • erőltetett számodra az angol színészek játéka
 • nem bírod az irreális dolgokat

 

Köszönöm, hogy itt voltál, hamarosan találkozunk! További bejegyzésekért kövesd a blogot!

Egy Gyűrű mind fölött

ajánló ’A Gyűrűk ura’ filmtrilógiához

A fantasy műfaj csodálatos. A képzelet határtalansága elképesztő színeket hozhat a mindennapi komorságba. Különleges tájakra kalauzol el bennünket, ahol izgalmas kalandokat élhetünk át egy szeretetreméltó főhős oldalán. Hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni arról, hogy a fantázia világát nem Harry Potter nyitotta meg nekünk. Bár a filmek közel egy időben készültek, az igazi és egyetlen úttörője a műfajnak J. R. R. Tolkien ’A Gyűrűk ura’ című alkotása volt, mely majdnem 50 évvel megelőzte a korát. Egy hihetetlen utazásra hívlak benneteket, öveket becsatolni, jó olvasást mindenkinek!

A történet (nagyon röviden): Zsákos Frodó, nagybátyja születésnapján furcsa tárgyat kap rokonától. Egy gyűrűt, melyen tűzbe téve ismeretlen nyelvű írás jelenik meg. Ez nem egy átlagos ékszer, hanem egy rendkívül gonosz tárgy, mely csupán létezésével életben tartja a világban rejlő sötétséget, ami mindent felemészt. Frodó, barátai segítségével útra kel a Gyűrűvel, remélve, hogy egy alkalmas hős elpusztítja. A kis hobbit azonban nem is sejti, hogy amikor a tárgy hozzákerült, sorsa végleg megpecsételődött.

maxresdefault_mpux_h720.jpg

Részlet a 'A Gyűrűk ura - A Gyűrű Szövetsége' plakátjáról

 

Tolkien regénye eredetileg 1954-ben, Magyarországon viszont csak 1981-ben jelent meg. A filmekkel ellentétben, papíron ’A Gyűrűk ura’ nem trilógia, hanem összefüggő mű. Az „Egy Gyűrű” története világhírű, így őszintén meglepődnék, ha lenne köztetek olyan olvasó, aki soha életében nem hallott róla (persze, simán lehetséges). A regényből 3 nagyjátékfilm készült, melyek közül a legrövidebb is 172 perc. Sokan hosszúsága miatt eleve veszett ügynek tartják, pedig a filmsorozat minden szempontból igazi klasszikus. Egész egyszerűen nem tudok hibát találni benne, a bő játékidő miatt pedig kárpótol az, hogy tényleg minden tökéletes benne. A fantasztikus film, csodaszép látvánnyal, zenével és kosztümökkel, mely kora ellenére is kérdés nélkül ringbe szállhat a modern CGI technikával. A szereposztás lenyűgöző, képtelenség olyan színészt találni, akinek a játékába bele lehet kötni. Kiváló adaptáció, a történetvezetés logikus, izgalmas és bár egy teljesen idegen világban járunk, nem maradunk magyarázat nélkül sohasem.

lordoftherings-ring-map_wvwh_1280.jpg

"Egy Gyűrű"

 

A filmsorozathoz a következő három alkotás tartozik: ’A Gyűrű Szövetsége’, ’A két torony’ és ’A király visszatér’. Az első részben megismerjük a legfontosabb szereplőket, a küldetésük célját és, hogy milyen állapotok uralkodnak a fiktív világban. Bár ebben is van akció, ez igazából egyfajta „bemelegítés”. ’A két torony’ pontosan ott folytatódik, ahol az első film véget ért. A kezdeti szereplők mellé új karakterek érkeznek, akiket ugyanúgy érdemes megjegyezni, hiszen később szerepet játszhatnak a cselekményben. Ebben a filmben a nézők igazi csatajelenetekre is számíthatnak, amik tökéletes ízelítők a végjátékhoz. A befejező részt – egy rövid bevezetés után – állandó izgalom és akció jellemzi. A gonosz elleni harc révbe érése látványos képi világban és a háborúhoz tartozó drámában csúcsosodik ki.

lord-of-the-rings-fellowship-of-the-ring.jpg

Jelenet a 'A Gyűrűk ura - A Gyűrű Szövetsége' című filmből

 

Zavaró tényező lehet, hogy kimondottan sok szereplővel dolgozik a trilógia, akik közül nem elég az egyértelmű főszereplőket ismerni. Akik nincsenek ehhez szokva, talán kevésbé fogják érteni/élvezni. Ilyen esetben is azt javaslom, hogy nem szabad feladni, egy kis idő kell csak és minden kitisztul. Mindegyik film számos díjjal rendelkezik, a legkevesebbet a második film zsebelte be, ez például „csak” két Oscar-díjat kapott. A középkori hangulatú, misztikummal és mágiával fűszerezett trilógiát (és regényt) nagyon sokféleképpen le lehet írni. Kicsit hasonlít a Trónok harcára, azt a két lényeges dolgot leszámítva, hogy ebben nincs állandó, már-már indokolatlan szexualitás és brutalitás (szerelmi szál természetesen van). Ezen kívül sokkal részletesebben felépített és jobban átgondolt filmsorozat, ami az elsőtől az utolsó pillanatáig tökéletes.

 

Oldalakat tudnék írni ezekről a lélegzetelállító filmekről, de mivel spoiler-mentességre törekszem, sajnos nem áradozhatok többet róluk. Mindenesetre túlzás nélkül állítom, hogy ’A Gyűrűk ura’ trilógia egy olyan klasszikus, melyet életünkben egyszer mindenképp érdemes megnézni, már csak azért is, hogy elmondhassuk magunkról, hogy láttuk.

 

Jöjjön egy végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

 • a kultfilmek megszállottjainak
 • a fantasy műfaj kedvelőinek
 • a középkori hangulat, a csaták, az izgalmak, a románc szerelmeseinek
 • akik szomjazzák a kalandot

 

Kinek nem való?

 • aki semmilyen módon nem bírja a hosszú filmeket
 • aki elsősorban erőszakos és meztelenkedős jelenetekre számít
 • aki ki nem állhatja a valóságtól távol álló történeteket

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot további tartalmakért!

Detektívek végetelen sora 2.

további 3 szuper krimisorozat, amit ajánlok

Újabb sorozatajánló a Nagytotál blogon! Mivel nagy érdeklődéssel fogadtátok a krimisorozatokkal foglalkozó bejegyzést, úgy döntöttem, hozok még pár ínyenc falatot a témában, mielőtt másfélékre térnék át. A mai ajánlóban három olyan bűnügyi sorozatot fogok bemutatni, amik televíziós csatornákon is megtekinthetők és a krimi rajongók körében népszerűek. Jó olvasást kívánok mindenkinek, remélem, találtok nektek való bűnügyi sorozatot!

 

Az előző ’Detektívek végtelen sora’ című bejegyzés itt érhető el:

https://nagytotalblog.blog.hu/2021/07/06/detektivek_vegetelen_sora

1. Murdoch nyomozó rejtélyei

A kanadai sorozat 2008-ban indult és napjainkban már a 14. évadban jár. A történet egy detektívregényen alapszik, mely azonban nem olyan igazi klasszikus, mint Agatha Christie művei.  A főszereplő William Murdoch nyomozó, a torontói rendőrség csapatát erősíti, az 1800-as évek vége felé. Hallgatag, de rendkívül intelligens fickó, aki nem mellesleg mélyen vallásos és jóképű is. A detektívet munkájában nagyrészt három másik személy segíti. George Crabtree tizedes, kedves és ábrándos fiú, aki Murdoch keze alá dolgozik. Thomas Brackenreid, a rendőrkapitányság vezetője egy igazi kemény férfi, aki rendkívül komolyan veszi hivatását. És persze, hogy a dolgok ne legyenek egyszerűek, feltűnik a bájos és észvesztően okos Dr. Julia Ogden, a helyi patológus.

murdoch-rejtelyei-s4.jpeg

A sorozat négy főszereplője

 

A sorozatból nagyjából az első 8-9 évadot láttam, ezekkel nagyon elégedett voltam. Különösen izgalmas, hogy Murdoch tudományos módon igyekszik a bűnügyek megoldásait feltárni, így mindig láthatunk valami újdonságot. A többi évadból csak néhány részt láttam, de őszintén szólva nem nyerték el a tetszésemet. Az irányvonal eléggé megváltozott, nem teljesen William-é a főszerep. Ennek ellenére nem beszélnék le róla senkit, hiszen nem rossz a többi évad, csak engem nem győztek meg.

2. Kisvárosi gyilkosságok/A Midsomer gyilkosságok

Következzen egy modernebb darab! A magyar csatornákon két eltérő címen is fut a sorozat, azonban a ’Kisvárosi gyilkosságok’ a gyakoribb elnevezés. A sorozat 1997-ben kezdődött és mai napig megy, immár a 21. évaddal. Midsomer egy fiktív vidéki régió Angliában, ahol rendszeresen bűntényeket követnek el a kicsit sem átlagos lakók. Az ügyek felgöngyölítését a határozott és eszes John Barnaby főfelügyelő végzi eleinte Gavin Troy nyomozó őrmesterrel, később más társakkal karöltve. A krimisorozat számomra az angol vidék hangulata miatt és ikonikus zenéje miatt vált különlegessé. A 14. évadtól John Barnaby személyében változás következik be (meg van magyarázva a helyzet, szóval nem furcsa), de a sorozat színvonala számomra a mai napig nem zuhant le olyan mélyre, hogy ne kapcsoljak oda. A cselekmény továbbra is izgalmas és sokszínű, az állandó karakterek pedig nagyon szerethetők egytől egyig. Ezt a sorozatot örömmel ajánlom.

237296_52.jpg

Az "eredeti" John Barnaby és egyik társa, Ben Jones

3. Miss Fisher rejtélyes esetei

Repüljünk vissza az 1920-as évekbe, Ausztráliába! A 2012-ben indult krimisorozat 3 évaddal rendelkezik. Bár a történet kerek egész így is, sajnáltam, hogy nem készítettek több évadot. A történet főszereplője a bohém és gazdag Miss Phryne Fisher, csinos külleme miatt rendkívül feltűnő jelenség és a férfi nem elkötelezett rajongója. A divatos ruhák mögött azonban elképesztő ravaszság és zsenialitás rejlik. A nyomozónő szinte állandóan belekeveredik valamibe. A bonyodalmakba követi őt kedves társalkodónője és a helyi rendfenntartó erő egyik vezető személyisége Jack Robinson nyomozó.

miss-fisher-rejtelyes-esetei.jpg

Miss Phryne Fisher

 

Ez a sorozat nagy kedvencem. Miss Fisher kimondottan vagány jellem (különösen a ’20-as években), amit jól ellensúlyoz a többi szereplő visszafogottsága. Ebben tényleg minden van: rejtély, románc és akció egyaránt. A sorozathoz kapcsolódóan egyébként 2020-ban megjelent egy film is, ’Miss Fisher and the Crypt of Tears’ (Miss Fisher és a könnyek kriptája) címmel. Ezt azonban Magyarországon (legális keretek között) nem jelentették meg, így én magam is csak a létezéséről tudok.

 

Na, találtál neked tetsző sorozatot?

Az előző ’Detektívek végtelen sora’ című bejegyzés itt érhető el:

https://nagytotalblog.blog.hu/2021/07/06/detektivek_vegetelen_sora

 

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! További bejegyzésekért kövesd a blogot!

Harc a gyilkos vegyi anyagok ellen

ajánló a ’Sötét vizeken’ című filmhez

Számos meghökkentő valós eseményeken alapuló film létezik, melyek a néző számára ismeretlen történéseket tárhatnak fel a világunkból. Rengeteg olyan katasztrófa, bűncselekmény zajlik mindenhol, melyek akármennyire távol is vannak tőlünk, érdemes tájékozódnunk felőlük. A ’Sötét vizeken’ egy amerikai ügyvéd harcát mutatja meg nekünk, aki hétköznapi hősként harcol egy cégóriás ellen az átlagemberek érdekét szem előtt tartva. Figyelem, ez a filmdráma a csernobili-katasztrófáról szóló alkotásokkal hasonló szinten megrázó, csak „kevésbé” látványos!

A történet: Rob Bilott egy kiváló vállalati védőügyvéd a nagyvárosból, aki elsősorban vegyipari cégek képviselésére szakosodott. Váratlanul felkeresi egy nyugat-virginiai gazda, Wilbur Tennant, aki meg van győződve arról, hogy állatállománya a helyi vízforrásban található vegyi anyagok miatt pusztul. A férfi mindezért a Dupont vegyipari vállalatot okolja. Bilott végül meglátogatja a gazdát és olyan dolgokat tapasztal, amiért elhatározza, hogy jobban beleássa magát az ügybe.

4_9sotet_vizeken.jpg

A film angol nyelvű plakátja

 

Bármilyen elképesztően is hangzik az úgynevezett Tennant-ügy a közelmúltban ért csak véget és az utólagosan az esethez kapcsolódó perek a mai napig tartanak. Rob Bilott 1997-ben kezdett hivatalos keretek között foglalkozni témával, szóval mindent összevetve nem egy régi történetről van szó. Bár a valós életben sosem hallottam az ügyvéd küzdelméről, őszintén megdöbbentett a film tartalma. Nyilván az is a cél, hogy ilyen hatást keltsenek a nézőben, a sötét képi világ, a sejtelmes és nyomasztó zene valóban megadja a thriller műfajhoz hasonló alaphangulatot. A tudat, hogy mindez meg is történt, számomra csak még nehezebben emészthetővé teszi az egész alkotást. Külön megfogott, hogy a film nemcsak Rob Bilott életére és tevékenységére fókuszál, nem az a cél, hogy őt isteni jóságú szuperhősként lássuk. Bepillantást nyerhetünk más emberek sorsába is, akik innen-onnan kapcsolódnak a Dupont-hoz, ám egyikőjük története sem túl vidám. Szívesen részletezném ezeket, de senkit nem kívánok megfosztani a film élményétől.

sotet-vizeken-2.jpg

Jelenet a filmből

 

Térjünk át a színészi alakításokra! A főszerepben Mark Ruffalo-t láthatjuk, aki a legtöbb ember számára a Marvel Hulk-jaként lehet ismerős. A színész számára azonban nem idegenek a komolyabb szerepek sem. A 2019-es ’Sötét vizeken’ előtt már magára öltötte a ’Spotlight – Egy nyomozás részletei’ című filmben az egyik oknyomozó újságíró szerepét, amiért egyébként Oscar-díjra is jelölték. (Aki számára nem ismerős a ’Spotlight’, ez egy filmdráma, mely – röviden - az egyházhoz kapcsolódó pedofil esetekkel foglalkozik.) Ruffalo zseniálisan alakítja Rob Bilott karakterét. Játéka tele van feszültséggel, hitelesen hozza a „megszállott” ügyvédet. Felbukkan még Anne Hathaway, mint Billot neje, aki elismeri férje szakmai kiválóságát, ám nap, mint nap meg kell küzdenie a családjukért, a megélhetésükért.

A ’Sötét vizeken’ egy nagyon összetett film. Az életrajzi vonatkozásokkal bíró dráma, keményen foglalkozik környezetvédelmi és emberi jogi kérdésekkel egyaránt. Bár nagyrészt irodai környezetben játszódik, számomra izgalmas film volt. Mindvégig éreztem, ahogy megfagy a levegő, ahogy egyre csak nő a feszültség és lassan már az ügy résztvevői sincsenek biztonságban. Összességében nagyjából a ’Kémek hídja’ és egy Csernobil-film keverékéhez tudnám hasonlítani.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

 • akik szeretik a kicsit lassabb filmeket
 • akiket érdekelnek a környezetvédelemhez kötődő alkotások
 • akik kedvelik a komoly, meghökkentő drámákat

 

Ki hagyja ki?

 • aki nem bírja a vontatott cselekményt
 • akit nem köt le a jogi/környezetvédelmi téma
 • aki elsősorban thriller-re vágyik

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot további posztokért!

Zűr, de nem az űrben

beszámoló a ’Space Jam: Új kezdet’ című filmről

A film 120 perces játékideje alatt nagyon komolyan átértékeltem az életem. Kerestem annak az okát, hogy miért ülök a moziban és miért pont ezen a vígjátékon. Próbáltam megtalálni azt a pontot az elmúlt napok eseményeiben, ami odáig vezetett, hogy jegyet váltottam erre a filmre. Előre szeretnék elnézést kérni mindenkitől, akinek a ’Space Jam: Új kezdet’ egy kicsit is tetszett.

A történet: LeBron James, világhírű kosárlabdázó, de élete mégsem tökéletes. Fia, Dom nem osztozik olyan szinten a kosárlabda iránti szenvedélyében, ahogy azt várná. Amikor LeBron visszautasítja a Warner egyik ajánlatát, hirtelen olyan ellenséggel találja szemben magát, aki nemcsak ismeretlen számára, de még fiát is képes maga mellé állítani. Ahhoz, hogy a sportoló visszakapja gyermekét és régi életét ki kell állnia egy kosárlabda meccsre ellenfelével.

512.jpeg

Jelenet a filmből

 

Alapvetően úgy gondolom, hogy nagyon kevés igazán rossz film létezik. Minden alkotás hordoz magában valamilyen értéket és nyilván minél több ilyet rejt, annál „jobb film”. Ilyenek lehetnek például a látvány, az egyedi cselekmény, a zseniális színészi játék vagy a mély mondanivaló. Mivel ennek megfelelően nézek meg minden filmet, mindegyikben találok valami pozitívumot, ami miatt, ha nem is élvezhető, de nézhető az adott mű. Őszintén szólva, borzasztó kevés rossz filmet láttam. A ’Space Jam: Új kezdet’ egy bődületesen-elképesztően-undorítóan szörnyű film. Ilyen szinten nagyon régen szenvedtem, ez eddigi életem leghosszabb két órája volt. Így utólag visszatekintve, nem tudom, miért néztem végig. Miután kijöttem a moziból, az járt a fejemben, hogy talán csak túl öreg vagyok ahhoz, hogy értékeljem. Hogy meggyőződjek arról, hogy így van-e, megnéztem az eredeti mesét a ’Space Jam – Zűr az űrben’ című filmet. Nem velem van a probléma.

520.jpeg

Jelenet a filmből

 

Nem voltak elvárásaim, nem láttam egy előzetest se (ez utólag mondjuk hiba) és nem számítottam fenomenális alakításra LeBron James-től sem. Az első 15-20 percben azt gondoltam, hogy biztos csak több idő kell, hogy beinduljon, végül is sok szuper film eleje unalmas kissé. A történet ezután valóban beindult, de egészen a végéig borzalmas. A színészek – talán a Dom-ot játszó kissrác kivételével – játéka még csak átlagosnak sem nevezhető, azt hiszem Don Cheadle számára ez karrierje mélypontja. A zene sablonos, a jelmezek vagy „semmilyenek” vagy kimondottan rondák és indokolatlanok. Az animáció és az ehhez kapcsolódó jelenetek szépek, de ez nem kárpótol semmiért. Hiába rajongok a ’Bolondos dallamok’ figuráiért, még ők sem elegek, hogy felhúzzák a főhős LeBron és a főgonosz Al-Go Ritmus (nem tudom magyarul hogyan kell írni) karaktereit. A nagy ellenfelet játszó Don Cheadle szörnyen rossz minden tekintetben, elképesztően hiteltelen. Egyszerűen nem értem, hogy választották ki erre a szerepre. A főszereplő tekintetében már az első 20 perc során elhangzik a nagy és örökérvényű igazság, amit ráadásul őmaga mond ki hangosan: a sportoló ne színészkedjen. Ehhez többet szerintem nem is kell hozzáfűznöm. Michael Jordan se játszott jól az eredeti mesében, de LeBron-ba konkrétan semmi színészi tehetség nem szorult.

Az egész film nagyjából 10 percnyi élvezetet tud felmutatni, ami nem, nem a kosármeccs. Tapsi Hapsi összeszedi a csaptát a Warner filmes univerzumában, így a bolondos karaktereket random filmek random szereplőiként láthatjuk. Ez szerintem tényleg ötletes húzás. Hogy megnyugtassak mindenkit: Tapsi és a firkák jópofák, nincsenek elrontva, de ez tényleg nem enyhíti kellően a néző szenvedését.

 

Végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

 • NE
 • KÉRLEK
 • NE

 

Hagyd ki, ha:

 • nem muszáj valamiért megnézned

 

Köszönöm, hogy itt voltál, hamarosan találkozunk! További (sokkal pozitívabb) bejegyzésekért, kövesd a blogot!

Vámpírsztori a Kádár-korszakban

ajánló a Drakulics elvtárs című filmhez

Hozzászokhattunk már, hogy a magyar filmek általában két kategóriába sorolhatók: vagy borzalmas vagy nagyon egyedi. Nos, a ’Drakulics elvtárs’ című vígjáték egyértelműen az utóbbi. Már a címből is világosan látszódhat, hogy pontosan miről is lehet szó a filmben. Aki kételkedne abban, hogy a kommunista rezsim idején játszódó vámpíros történetet fog látni, annak az a rossz hírem van, hogy nagyot téved. Irány a Kádár-korszak!

A sztori: A kémelhárításnál dolgozó Magyar Mária és Kun László különleges feladatot kapnak. Az Egyesült Államokból hazatérő Fábián Béla hosszú idő után hazatér, a két ügynök dolga pedig, hogy megfigyeljék. A férfi azonban nemcsak laza stílusa és vagány Mustang autója miatt gyanús. Bár már a 60-as éveiben jár, még mindig csak 30 évesnek tűnik…

maxresdefault_2.jpg

A film egyik plakátja

 

Mai filmünk 2019. október 31-én jelent meg a mozikban, hangulata tökéletesen illett a bohókás és misztikus Halloween napjához. A cselekmény 1972-ben játszódik. Mivel ez az időpont mai korunkhoz közel áll, sokan saját bőrükön tapasztalhatták meg a korszak jellegét. Számukra kedves vagy keserű nosztalgia is lehet ez a 95 perc, de a többi néző előtt is kiválóan megelevenül a történelemkönyvek lapjairól ismert időszak szelleme. Óriási erőssége a filmnek, hogy kicsit sem veszi komolyan magát. Helyes és elborult vígjáték, amin vagy könnyesre neveted magad vagy fogod a fejed a „fájdalomtól”. A díszlet, a jelmezek minden rendkívül korhű és a természetfeletti témát leszámítva komolyan tanítani lehetne belőle egy középiskolai tanórán. Magyarországon a ’Drakulics elvtárs’ számos díjat bezsebelt, ez is mutatja, hogy maga a film valóban minőségi.

 29c26ae0d622b135000b84767a8e7985.jpg

Jelenet a filmből

 

Alapvetően három főszereplője van a vígjátéknak: Magyar Mária „Madárka”, Kun László és Fábián elvtárs. Kun és Madárka szoros kapcsolatban állnak egymással, ezt a látszólagos harmóniát forgatja fel a nyugati vendég megérkezése. Kun elvtárs őszintén hisz a kommunista ideológiában, a rendszer tökéletességében. Többször is, már-már megszállott módon képviseli nézeteit a film során, ezekkel azonban nem mindenki ért egyet. Mária nyugodt és csinos nő, aki remekül végzi munkáját és úgy tűnik, hogy szívesen előrébb is jutna benne. Sosem látszik azonban boldognak és úgy tűnik, hogy csak nincs hova tovább lépnie aktuális élethelyzetéből. Fábián Béla nem véletlenül hagyta el korábban az országot. A férfi sok mindenen ment keresztül, rengeteg fájdalmas emlék köti hazájához. Mégis visszatért az ide, de múltja nem hagyja nyugodni.

408.jpg

Részlet a vígjátékból

 

A vígjáték szereposztása kiemelkedően jó. A kisebb mellékszerepek esetében is olyan neves színésznőket láthatunk, mint Borbély Alexandra, Balsai Móni agy Kerekes Éva. A főszerepekben Walters Lilit, Nagy Zsoltot és Nagy Ervint tekinthetjük meg, ahogy profin lubickolnak a rájuk bízott karakterekként. Nagy Ervint, úgy gondolom, nem kell bemutatnom, ha korábban nem is volt az, a ’Kincsem’ óta garantáltan az egyik leghíresebb színész az országban. Nagy Zsolt számomra már kevésbé ismert figura volt, pedig nem kevés szerepben volt már látható. Játéka hiteles, szórakoztató, igazán „rosszfiús”, pont úgy, ahogy annak lennie kell. Sokak számára teljesen ismeretlen lehetett a fiatal, feltörekvő színésznő, Walters Lili. A tehetséges, ifjú színésznő a magyar sorozatok világából lehet ismerős. Az ’Egynyári kaland’ című, fiatalok számára készült sorozat, második évadában egy rendkívül érdekes és különc lányt alakít. Ez egy – magyar viszonylatban – emlékezetes, viszont nem túl hálás szerep, hiszen ezután nehéz lehet kilépni a fura, dilis csaj karakteréből.

Befejezésül egy rövid összegzés!

 

Nézd meg, ha:

 • bármilyen okból érdekes számodra ez a korszak
 • szereted az elborult magyar filmeket
 • valami laza, de izgalmas filmet néznél

 

Hagyd ki, ha:

 • nem bírod a természetfeletti ábrázolásokat
 • ideges vagy a magyar filmek „hülye ötleteitől”
 • kimondottan undorodsz a Kádár-korszak légkörétől

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! További bejegyzésekért, kövesd a blogot!

Amkell, Valahász, Lorax és további furcsaságok

elmélkedés a ’Lorax’ című animációs film kapcsán

Sok olyan film létezik, melyek azért népszerűtlenek, mert valamilyen formában megelőzik a korukat. A ’Lorax’ számomra egy ilyen mese. Bolondos jellege mögött igazán komoly mondanivaló rejtőzik, mely rendkívül értékessé teszi ezt a kis történetet a jelen és a jövő nemzedékei számára egyaránt. A kedves mesefilm elérhető az HBO GO és a Netflix kínálatában.

A történet: Amkell falván nincs semmilyen természetes anyag, az emberek palackban veszik az oxigént és sose láttak valódi növényeket, állatokat. Ted szerelmes a szomszédlányba, akinek minden vágya, hogy lásson egy élő fát. A fiú, nagymamája segítségével, felkeresi a városon kívül, a pusztán élő Valahászt, aki elmeséli Ted-nek milyenek voltak a fák és mi az oka annak, hogy már nem léteznek.  

lorax_screenshot_20161013183741_3_original.jpg

Jelenet a filmből

 

Az animációs film – ’A Grincs’-hez hasonlóan – a híres amerikai gyerekkönyvíró, Dr. Seuss egyik történetének adaptációja. A férfi több mint 60 mesét írt, melyekre jellemző a verses, rímekkel teletűzdelt szöveg és a sokszínű, kissé furcsa és ijesztő illusztráció. Sajnos Magyarországon Dr. Seuss könyvei nem váltak ismertté, az amerikai közönség azonban nagyon kedvelte műveit. A Lorax-ról szóló történetet a megfilmesítéshez ki kellett bővíteni néhány további szállal, ennek eredményképp játékideje 86 perc. A pluszban hozzáadott részek közé tartozik például Audrey vagy Mr. O’Hare karaktere, de ilyenek még a film lezárása és a különböző dalok is. Úgy önmagában nem egy különleges darab a ’Lorax’. Elég bugyuta, sokaknak garantáltan idegesítő és durván szürreális. Azonban, ha képesek vagyunk eltekinteni az idióta, elsőre értelmezhetetlen nevektől, a bolygónk egy alternatív ábrázolásától, akkor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy egy kis gyöngyszemre leltünk.

lorax-dr-seuss-the-lorax-2012-10-g.jpg

Ted, Audrey és a Nagyi

 

Már Dr. Seuss könyve is jócskán megelőzte korát, de az érdekes az, hogy a megfilmesített változat 2012-es megjelenésekor még a világ nagy hányadának szemében nem számított relevánsnak. Hiába volt a környezetvédelem témája jelen a közéletben, a kritikusok jelentős része ostobának tartotta a mesét és erőltetettnek, ami butaságokat akar a gyerekek fejébe verni. Mások szerint az animációs filmben nem jön át az eredeti könyv egyszerűsége, az elv, amit képvisel és elveszik a „nagyipari filmtermelés süllyesztőjében”. Ezzel még valamilyen szinten egyet tudok érteni, de egyrészt néhány előzetesből ilyen üzenetet nehéz átadni, másrészt a mai gyerekeket (igen, már 2012-ben is) olyan sok inger éri, hogy egy egyszerű, rajzolt, versikés mesekönyv nem köti le őket. De ez már az én személyes véleményem, a könyvet nem ismerve is egyértelműen értehető a tanulság.

458.jpeg

Jelenet a meséből

 

Térjünk át röviden a szereplőkre! A mesének alapvetően két főszereplője van: Ted és Valahász. A történet jelenében él a 12 éves Ted. A fiú legfőbb motivációja az, hogy a szeretett lány vágyát teljesítse annak reményében, hogy érzései viszonzásra találnak. Ted azonban rövidesen már nem Audrey kegyeiért küzd, hanem rájön a fák létezésének valódi jelentőségére. Valahász a mese jelenében idős férfi, aki a városon kívül él remeteként. 50 centért és egy szögért cserébe mesélni kezd a fákról, melynek során az ő háttértörténetét is megismerhetjük. Ted-et látva az öregember szívében remény ébred, hogy talán még nincs minden veszve. Audrey Ted kortársa, az egész bonyodalom miatta indul el. Ted nagymamája idős, de ravasz asszony, aki segíti a fiút ebben a kalandban. Ő még emlékszik az élő fákra, tudja milyen fontos a természet. Mr. O’Hare egy nagyvállalkozó, akinek cége arra a tényre épül, hogy a természet megszűnt létezni. Ő az egyik legnegatívabb szereplő. Nem gonosz, csupán elvakítja a pénz és a hatalom, ezekről nem akar lemondani. Mindenki kedvencét, a címszereplő Lorax-ot meghagynám meglepetésnek, sokkal jobb, ha magad tudod felfedezni őt. Az eredeti szinkronhangok egyébként olyan neves színészek, mint Zac Efron, Danny DeVito, Ed Helms vagy Betty White. A projektben tehát volt fantázia, hiszen ilyen személyek is hajlandóak voltak szerepet vállalni benne.

A környezetünk védelme, a bolygónk megóvása ma kiemelten fontos téma a társadalmunkban. Szerencsére egyre több szülő tartja fontosnak, hogy gyermekeit egészen kis koruktól tudatosan nevelje és elültesse bennük környezetbarát életmód fontosságát. Ha érdekesnek és lényegesnek tartod ezt a témát, bátran ajánlom neked akár egy családi filmezéshez is a ’Lorax’ című animációs filmet!

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

 • aki szereti a színes-szagos-éneklős meséket
 • aki kedveli a laza, mégis oktató jellegű történeteket
 • aki megismerné egy alternatív verzióját a Földnek
 • aki kimondottan kedveli a bugyuta meséket

 

Ki hagyja inkább ki?

 • aki gyűlöli a gyerekeknek készült, irritáló filmeket
 • akit nem érdekel a környezetvédelem vagy hülyeségnek tartja
 • aki nem szereti az szürreális, kicsit varázslatos vonásokat

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot!

Pop, pia na meg a drogok

ajánló a ’Rocketman’ című életrajzi filmdrámához

Ki ne ismerné Elton John nevét és óriási jelentőségű zenei munkásságát? Az énekes nemcsak fantasztikus zenéjéről, hanem feltűnő és polgárpukkasztó megjelenéséről is híressé vált. Mi rejlett azonban a sok smink és cicoma mögött? Milyen árat követel az élet ilyen elképesztő sikerért cserébe? A ’Rocketman’ kendőzetlenül mutatja be az egyetlen igazságot és válaszolja meg ezeket a kérdéseket.

A történet: A kis Reginald igazán tehetséges. Már gyerekként is érzi, hogy más, mint a többiek. Ahogy felnőtté válik, elhagyja hétköznapi életét és egyedülálló zenéjével lépésről lépésre meghódítja a világot.

rocketman_screenshot_20190605160115_1_original.jpg

Részlet a filmből

 

Sir Elton John 1947-ben született Londonban. Már 11 évesen ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára, ahol tanárait is lenyűgözte fogékonysága a zene iránt. Elton nem csupán énekes és zenész, hanem komoly presztízzsel rendelkező zeneszerző. Neki köszönhetjük ’Az oroszlánykirály’ animációs film és musical illetve az Aida című musical dalait is. A ’Rocketman’ egyik népszerű slágeréről kapta ezt az elnevezést. A film Elton életét gyerekkorától a ’80-as évekig mutatja be. Az alkotás 2019-ben debütált, nem sokkal a Queen zenekarról készült ’Bohém rapszódia’ című életrajzi film után. A Freddie Mercury-ra fókuszáló történet hatalmas sikert aratott világszerte, sokan pedig úgy vélték, hogy a Rocketman semmi újat nem tud mutatni a nézőknek ezután. Hát, ez a sok ember mind tévedett. Ki gondolná, hogy két lényegében hasonló életpályájú művészről készített filmek ilyen szinten különbözhetnek egymástól? Mindezzel csupán annyira szeretnék rávilágítani, hogy, ha tetszett a Bohém rapszódia, nem adja magát, hogy ez a film is élvezetes lesz számodra.

brody-rocketman.jpg

Jelenet a filmből

 

Térjünk át egy rövidke elemzésre! A ’Rocketman’ életrajzi film és musical egyben, melyet a zenész keserű magánéleti helyzete tesz drámaivá. Ez tehát nem egy könnyű alkotás, három műfajt ötvöz, és nem a vidámság dominál benne. A zenei összeállítás teljesen tökéletes, minden pillanatban hibátlan párhuzamban áll a képi világgal, a főszereplő belső világával. Már maga a címadás is zseniális, ugyanis a ’Rocket Man’ című dal egy magányos emberről szól, aki csak úgy konkrét cél nélkül sodródik az űrben, távol a Földtől, mindenkitől. Ez a gondolat kiválóan leírja azt, hogy miről szól ez a film. Egy fiatal és tehetséges zenészről, aki nem találja a helyét, aki küzd azért, hogy elfogadja magát és szeretetre vágyik. A filmben hozott alakításokkal is meg lehetünk elégedve. Elton szeretetteljes nagymamáját Gemma Jones, míg sajátos stílusú édesanyját Bryce Dallas Howard személyesítik meg. Mindkét színésznő hitelesen hozza az adott karaktert. Amikor a nagyit látjuk, örülünk, hogy végre valaki hisz Reginaldban, míg mikor az anya van színen, állandóan gombóc van a torkunkban a ridegségétől. Két fontos férfi mellékszereplőnk is van, akik Elton számára meghatározók. Bernie (Jamie Bell)  az énekes társa és legjobb barátja, aki többször is aggódva igyekszik visszarántani a művészt annak a metaforikus szakadéknak a széléről. A Richard Madden által megtestesített John Reid, Elton menedzsere és szeretője. (Igen, Elton John a meleg közösség tagja, de szerintem ez nem újdonság senkinek.) A két férfi kapcsolata rendkívül furcsa. Ez a szereplő azért gondolkodtat el mindig, mert John Reid a ’Bohém Rapszódia’-ban is megjelenik, hiszen a Queen zenekarnál is betöltött menedzseri pozíciót. Az igazság a valódi személyről nyilán valahol félúton van, de elképesztő mennyire más jellem a két filmben.

rexfeatures_10238451bc-e1558053640664.jpg

Elton John és Taron Egerton a film egyik bemutatóján

 

Na és akkor végül beszéljünk a főszereplőről! Elton John-t a Kingsman Tökijeként ismert Taron Egerton játssza. Őszintén remek színésznek tartom. Bár fiatal, már több emlékezetes filmet is láthattunk tőle, amikben bizonyította sokoldalúságát és tehetségét. A feltörekvő Egerton számára egyátalán nem nagy falat egy ilyen főszerep. Lenyűgözően hozza a figurát és csodás hangja van. A férfit egyébként nem ebben a filmben hallhatjuk előszőr Elton John dalt énekelni, ugyanis az ’Énekelj!’ animációs filmben Johnny gorillaként az „I’m Still Standing” című számmal lép fel. Sőt, ami azt illeti Elton és Taron Egerton a Kingsman második részében még szerepeltek is közösen. Szóval a fiatal színész annyira készen állt a szerepre, hogy még egy Golden Globe-ot is bezsebelt vele.

 A Rocketman című film elérhető a Netflix kínálatában.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

 • szereted a sokrétű filmeket
 • kedveled Elton John zenéjét
 • izgalmasnak találod a siker mögött rejlő „sötét oldalt”
 • komoly musical-t néznél

 

Ne ezt válaszd, ha:

 • taszít a kemény szexualitás, a súlyos függőségek ábrázolása
 • limonádé filmre vágysz
 • nem vagy oda a zenés-táncos kissé elvont jelenetkért

 

Köszönöm, hogy itt voltál, hamarosan találkozunk! További bejegyzésekért kövesd a blogot!

süti beállítások módosítása