Egy csapat kattant, sok vér és fekete humor

beszámoló James Gunn ’Az Öngyilkos Osztag’ című filmjéről

A DC univerzum több szempontból is csodálatra méltó. Egész egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy lehet ilyen kiváló képregényalapanyagból, olyan rettenetes filmeket csinálni (kivétel a Batman trilógia), hogy még a legnagyobb rajongóik is harakiri elkövetéséhez közeli állapotba kerüljenek tőlük. Nagy szó volt, hogy a Marvel mozik egyik nagynevű és bolond rendezője bevállalt náluk egy filmet, emberek millióiban ébredt remény abban a pillanatban. Tényleg olyan eget-rengetően király ’Az Öngyilkos Osztag’? Spoiler-mentes és őszinte ajánló következik.

A történet: Amanda Waller szereti a szuper bizalmas ügyeket, számára feláldozható, képzett bűnözőkkel elvégeztetni. Ezúttal a különleges képességekkel bíró tagokból álló csapatot, Corto Maltese szigetére küldi, ahol feladatuk elpusztítani a Jotunheim nevű ex-náci kutatólabort és benne azt az ismeretlen projektet, melyet az ottaniak az Amerikai Egyesült Államok ellen fejlesztenek. Az X különítmény nekivág a küldetésnek, tudva, hogy egy rossz mozdulat és a koponyájukba ültetett „bombát” Waller felrobbantja.

unnamed_2.jpg

Részlet a film plakátjáról

 

Biztosan olvastátok a szalagcímeket, a különböző értékeléseket a képregényfilmmel kapcsolatban. A helyzet az, hogy nem teljesen értek egyet velük, így talán még valami újdonságot is tudok nektek mondani. ’Az Öngyilkos Osztag’ egy izgalmas, akciódús, őrült, szórakoztató és véres alkotás, teljesíti a feladatát. Ennek ellenére, nem egy műfajában egyedinek számító, kiemelkedően fantasztikus film. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy indokolatlan ez az óriási felkapottság, az ömlengően pozitív vélemény. Az, hogy hogyan ítéled meg ezt a filmet, csakis viszonyítás kérdése. DC műhöz képest egyedülálló. James Gunn munkásságában hozza a tőle elvárható profi szintet. A Marvel-féle Deadpool-hoz képest semmi plusz nincs benne. Félreértés ne essék, ez egy nagyon király, sokszor-nézős történet, de messze nem olyan különleges és egyedi, hogy ennyire „nyomni” kellene a köztudatba.

suicide-squad-james-gunn-1-1603691272358_5m9e_1280.jpg

James Gunn (elöl, középen) és a néhány szereplő a képregényfilmből

 

132 perc alatt bőven van időd nevetni, megdöbbenni, szörnyülködni és izgulni ezért a sok szerencsétlenért. Nagyjából 10 percenként vagy hangosan kimondva vagy a gondolataidban csak annyi ugrik be, hogy mi a jó élet történik itt. Gunn zseniálisan vezeti a cselekményt. A legfontosabb karaktereket behatóbban is megismerjük, személyük együttérzést vált ki belőlünk. A látvány, a jelmezek és a zene is mind megállják a helyüket. Külön kiemelném, hogy hatalmas erőssége a mozinak, hogy szól valamiről, nemcsak úgy teng-leng. Közérdekű közlemény: van két stáblistás jelenet, szóval ne hagyjátok el sietve a mozitermet! A másik lényeges információ, hogy ez nem egy második rész, sőt a korábbi ’Ragadozó madarak’ című Harley-filmhez sem kapcsolódik, így teljesen újoncként is nyugodtan ülj be rá, mindent érteni fogsz. (Ráadásul több órányi előzetes szenvedéstől is megkímélted magad.)

the-suicide-squad-cast-1269522-1280x0-1.jpeg

Promókép 'Az Öngyilkos Osztag' című filmhez

 

Essék szó a szereplőkről, a színeszekről és a korábbi verzióhoz képest történt változásokról! Tulajdonképpen a 2016-os filmből nem sok maradt meg, ez egy teljesen más és újszerű alkotás. Áthozott és fontos szereplők Amanda Waller, Harley Quinn, Rick Flag ezredes és Bloodsport, legutolsót közülük ezúttal nem Will Smith, hanem a sokkal hitelesebben játszó Idris Elba testesíti meg, míg a többieket a szerepek eredeti birtokosai személyesítik meg. Rajtuk kívül még egy karakter ismert korábbról, a maradék hősök mind teljesen újak, akiket maga Gunn válogatott össze a képregények alapján. A furcsa bűnözőkön kívül szerepet kapnak Amanda Waller beosztottjai is, ez egyébként nagyon sokat számít, árnyalja a keménykezű főnöknő jellemét. A szereplőgárda rendkívül színvonalas: Idris Elba, Viola Davis, Margot Robbie és Sylvester Stallone már tapasztalt színészek és a feltörekvő/kisebb szerepekből ismert kollégáik is jól hozzák a formájukat. John Cena is főszerepet játszik, de őt azért még túlzás színésznek nevezni. Nem azért, mert rossz vagy mert nem hiteles, csak még ne tartsuk őt a következő Dwayne Johnson-nak, mert attól távol áll. Egyébként a jövőben készül a főszereplésével, James Gunn rendezésében egy DC sorozat, mely a karakteréhez kapcsolódik. A film után őszinte kíváncsisággal tölt el, milyen lesz húzónévként egy saját szériában.

 

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • a roggyant, véres filmek kedvelőinek
  • a képregényfilmek szerelmeseinek
  • akik egy király akciófilmet szeretnének megnézni

 

Kinek nem való?

  • aki nem bírja a súlyosan erőszakos, vérengzős dolgokat
  • aki nem szereti a földtől túlzottan elrugaszkodott filmeket
  • akit teljesen hidegen hagynak a szuperhősös történetek

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza legközelebb is! További bejegyzésekért kövesd a Nagytotál blogot!