Morcos Jason Statham szétver mindenkit

beszámoló az ’Egy igazán dühös ember’ című filmről

Guy Ritchie és Statham nem először dolgoztak együtt egy filmen. Mindkettejük stílusát jól ismeri a nézőközönség, filmjeik igazi kultusszal rendelkeznek. Az ’Egy igazán dühös ember’ egy remek kis akciófilm, menő lövöldözős jelenetekkel és minden mással, amire a műfaj kedvelői vágynak. Mindazonáltal nem olyan buta és egész jó a története is, kimondottan élvezetes időtöltés.

A sztori: Patrick Hill új munkahelyet talál, a Fortico Security nevű pénzszállító cégnél lesz őr. A férfi szűkszavú és titokzatos viselkedése miatt nehezen képes beilleszkedni a kollégái közé. Az őrök közti hangulat egyébként is feszült, mivel a közelmúltban egy rablás során két társukat megölték. Amikor Hill egy ehhez hasonló helyzetbe kerül, fény derül páratlan képességeire és többi őr gyanítani kezdi, hogy új társukkal valami nincs rendben.

maxresdefault.jpg

A film egyik plakátja

 

Bár a főszereplő Jason Statham, nem egy teljesen középszerű akciófilmről van szó. Ritchie sajátos rendezői stílusa magasabb színvonalra emeli az történetet, így nem egy 119 perces, tipikus gagyiságot látunk. Az viszont számomra teljesen egyértelmű, hogy az ’Úriemberek’-nél ez a film sokkal gyengébb. A történet a megszokott sablonra épül, de érdekesen van tálalva. A cselekmény különböző részekre van felbontva, erről nekem elsőre Tarantino Ponyvaregénye ugrott be, de biztos sok más filmben is találkozhatunk ilyennel. A tagolás legfőbb oka, hogy a film időben nem lineárisan halad, hanem kisnyuszihoz hasonlóan ide-oda ugrál a múlt és a jelen eseményei között. A film ennek ellenére minden erőfeszítés nélkül követhető, nem lehet belezavarodni. A színészi gárda nem extra, igazából az egész filmet Statham és Ritchie neve húzza. Két színészt ismertem még fel Andy García-t és Eddie Marsan-t, a többiek számomra szinte teljesen ismeretlenek voltak vagy kisebb szerepekből rémlettek. Ilyen szempontból a film nem nagy eresztés, de nagy nevek hiányában is nagyon jól működik benne minden. Az ’Egy igazán dühös ember’ legeslegnagyobb erőssége a zene. A zene fantasztikus. Igazából semmi új nincs benne, elég egyszerű és ugyanaz a fél perc ismétlődik végig, mégis nagyon megfogott.

wrath-of-man-1_dn7q_1280.jpg

Jelenet a filmből

 

Mutat-e Statham valami újat? Alapvetően nem. Jason Statham egy kiváló és hiteles karakterszínész. Mindegy, hogy kivel és milyen filmben játszik, ő a nagyon kemény, nagyon ravasz, nagyon menő királycsávó és ezt mindenki el is hiszi róla. Ez alól talán ’A kém’ című vígjáték kivétel, ahol Statham félig-meddig kilép ebből a szerepből. Patrick Hill-ként ismét jól hozza a formáját. Egy komoly és erős férfit alakít, aki bárkit legyőz egy jól megkoreografált akciójelentben. Van azonban egy jókedvű, mély érzésű oldala is, nemcsak egy érzéketlen gép.

Jöjjön egy kis összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • Jason Statham és Guy Ritchie rajongóknak
  • az akciófilmek kedvelőinek
  • aki egy kis lövöldözős-harcolós kikapcsolódásra vágyik

 

Ki hagyja inkább ki?

  • aki nem szívleli a sablonos, amerikai sztorikat
  • aki nem bírja a véres filmeket
  • aki nem szereti, ha össze-vissza ugrál a cselekmény

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! Kövesd a blogot és a Facebook oldalt további tartalmakért!