Néhány háziállat kicsit sem átlagos élete

ajánló ’A kis kedvencek titkos élete 2.’ című filmhez

Az állatos mesék örökzöldnek számítanak a gyerekfilmek műfajában. Az édi-bédi kutyusokkal és kiscicákkal tulajdonképpen nem lehet mellé lőni, hiszen kicsik és nagyok körében egyaránt népszerűek. Mai animációsfilmünk zsúfolásig van helyes háziállatokkal, akik elképesztő kalandokban vesznek részt gazdáik háta mögött. Következzenek a kis kedvencek!

A történet: Egy new york-i háztömb lakásaiban sok kisállat éldegél. A két kutya, Max és Duke életében hatalmas változás következik be, mikor gazdájuk társra lel és családot alapít. Gigi, a hófehér törpespicc fontos feladatot kap plátói szerelmétől, ám egy véletlen során óriási kihívással szembesül. Eközben a bundás nyulacska, Hógolyó álma, hogy szuperhős legyen, úgy tűnik beteljesülhet, amikor egy bajba jutott cirkuszi állat segítségére kell sietnie. A három történetszál azonban szép lassan keresztezi egymást.

maxresdefault_5.jpg

Jelenet a filmből

 

Az édes mese 2019 nyarán került bemutatásra Magyarországon, jelenleg a Netflix kínálatában érhető el. Ahogy a címből is látszik, a filmnek van egy korábbi, 2016-os része is, mely ’A kis kedvencek titkos élete’ elnevezéssel bír. A megszokott sablonnal ellentétben, szerintem a második rész mérföldekkel jobban sikerült az elsőnél. Valahogy sokkal viccesebb, szerethetőbb és talán kevésbé elcsépelt. A korábbi mese története kiszámítható és alapvetően nem egyedi, míg utóbbiban az egymástól teljesen eltérő kalandok változatossá teszi a 86 perces játékidőt. A három cselekményszálból kettő igazán új, míg a kis Gigi lényegében ugyanazt az ívet futja be, mint az első részben. Mindazonáltal a Universal Pictures tapasztalt animációsfilmek világában, ami látszik is a szép látványvilágban és az ötletes történetekben. Bár ez a film nem olyan furcsa figurákról szól, mint a ’Minyonok’, képes a hétköznapi kisállatokat felturbózva ugyanazt a szintet hozni az őrültség tekintetében.

382.jpg

Jelenet a meséből

 

Külön tetszik, hogy apró termetű hőseink saját, személyiségükhöz illő küldetést kapnak. Hogy is lehetne ugyanaz a céljuk vagy a vágyuk, amikor annyira más helyzetben vannak? Max számára például kész hullámvasút az időszak, amit az életéből látunk. A környezet alapjaiban változik meg, amit eleinte teljesen elutasít, de később olyannyira a lételemévé válik az újdonság, hogy szinte belebetegszik. Célja tehát, hogy valahogyan megtalálja azt az ideális pontot, amit tartva harmonikusan tudja folytatni mindennapi életét. Hógolyó mondhatni álomvilágban él. Kis gazdája szemében szuperhős, ám amikor lehetősége nyílik éles helyzetben kipróbálni magát a pozícióban, nem olyan biztos, hogy készen áll. A küldetése során képes lesz felnőni a feladathoz? Gigi elsőre kissé butuska táskakutyának tűnik. Pici szívében, nagy érzelmeket táplál Max iránt, akiért lényegében bármit megtenne. A kis törpespicc valójában nem üresfejű és a szerencsétlen véletlen után ezt bizonyíthatja is. Giginek lehetősége nyílik megmutatni leleményességét és rátermettségét, melyeknek köszönhetően még igazi vezetővé is válhat.

A szinkronhangok tekintetében történt egy apró változás az első részhez képest, bár ez a magyar közönség számára nem kifejezetten érzékelhető. Megjegyezném azonban, hogy szeretnivaló kis szőrmókjainkank olyan színészek adják a hangukat, mint Kevin Hart, Patton Oswald (Madárfészek), Eric Stonestreet (Modern család), Nick Kroll és Harrison Ford. 

 

Jöjjön a végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

  • szeretted az első részt
  • a kisállatok rajongója vagy
  • aranyos mesét keresel egy családi délutánra

 

Hagyd ki, ha:

  • nem vagy igazán állatbarát
  • nem vagy oda a gyerekfilmekért
  • nem igazán azonosulsz a túlzottan fiktív történetekkel

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak vissza! Ha tetszett bejegyzés, kövesd a Nagytotál blogot további tartalmakért!