Will Ferrell az Eurovíziós Dalfesztiválon

ajánló az ’Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története’ című filmhez

A manapság népszerű filmek jelentős hányada Amerika-központú. Az Egyesült Államokban forgatják őket, amerikai színészek főszereplésével. Ha a világ megmentéséről van szó, ezt szinte kivétel nélkül az USA hősies polgárai egy ismert ottani metropoliszban teszik meg. A Föld ilyen logika alapján tulajdonképpen semmi más, csak maga az Amerikai Egyesült Államok. Csak ott élnek belevaló harcosok, civilizált emberek, a bolygó többi részén meg mélyszegénység és középkori hangulat uralkodik. Bár Will Ferrell amerikai, mégis belevágott egy klasszikus európai „hagyomány” megfilmesítésébe és az a helyzet, hogy egészen sikerült megragadnia a lényegét.

A történet: Lars gyerekkora óta arról álmodik, hogy eljusson az Eurovíziós Dalfesztiválra és megszerezze a győzelmet szeretett hazájának, Izlandnak. Társával, a csodaszép hangú Sigrit-tel egy közös bandát is alapít, „Fire Saga” néven, mellyel beneveznek az izlandi válogatóba. Furcsa véletlenek sorozata végül úgy hozza, hogy a mások által szörnyűnek titulált banda is esélyt kap, hogy versenyezhessen.

eurovizio.jpeg

Promókép a filmhez

 

Az Eurovíziós Dalfesztivált 1956 óta minden évben megrendezik. A résztvevők elsősorban európai országok, ám szerepelhet például Izrael, Azerbajdzsán, Örményország és 2015 óta Ausztrália is. A verseny lényege, hogy minden ország benevez egy dallal, melyet előzetesen, belföldi válogatókon választanak ki. Az az ország, mely produkciójával megnyeri a dalfesztivált, megrendezheti a nemzetközi versenyt a következő évben. Magyarországot az utóbbi években képviselte például Wolf Kati, az AWS zenekar és ByeAlex is. Akik számára ismeretlen ez az esemény és szívesen néznék meg, elmondanám, hogy Magyarország valamilyen érthetetlen oknál fogva 2020-ban úgy döntött, nem küld több versenyzőt a hazánk képviseletében és a műsort sem közvetíti a jövőben. A ’Fire Saga történte’ eredetileg a tavalyi Eurovízióra készült, ám a valóságban az a járványügyi helyzet miatt elmaradt. Will Ferrell azonban elhozta nekünk az edinburgh-i esemény egy alternatív verzióját, díszletekkel, szuper dalokkal és persze irdatlan mennyiségű hülyeséggel.

fire-saga-01.jpg

Jelenet a filmből

 

A humoros musical megmutatja a nézőknek a verseny állomásait, a válogatóktól, a kamerák mögötti eseményeken át egészen a döntőig. Az Eurovíziós Dalfesztivál szimulációjában nem találtam hibát, nagyon pontosan elevenedik meg előttünk. Nem tudom, hogy Ferrell hány dalfesztivált nézett végig, de nagyon jól sikerült megragadnia annak jellegét és meglepő sokszínűségét. Mint az említettem, a „Fire Saga” Izland képviseletében játszik a dalversenyen, így természetesen az északi országból is látunk egy-két dolgot. Bár nem vagyok izlandi és sosem jártam ott, annyira talán nem sértő rájuk nézve film. Nyilván kissé torz a főszereplők lakhelyéről készült ábrázolás, de ez már a filmipar ártalma. A vígjáték története érthető és egyedi, nem tudok róla, hogy létezne hasonló témájú alkotás. A filmhez írt dalok fantasztikusak, valahogy teljesen visszaadják a dalfesztivál hangulatát. A jelmezek, a megvalósított produkciók is nagyon jók, aki látott már Eurovíziót, az garantáltan elégedett lesz vele. Külön tetszik az, hogy megjelenik egyfajta „amerikai utálat” a filmben. Azért tartom jó húzásnak, mert az európaiak nagy hányadának valóban hasonló a véleménye, Will Ferrell pedig hajlandó a sajátjait kifigurázni a legnagyobb mellbedobással.

A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy ebbe a durván elborult produkcióba mennyi embert sikerült belerángatni. Will Ferrel, oldalán Rachel McAdams-szel parádézik, főbb mellékszerepekben megjelenik Pierce Brosnan és Dan Stevens is. Ha ez még nem lenne elég, a filmben összetrombitálták a legnépszerűbb előadókat az utóbbi évek Eurovízióiról, ami a műsort kedvelő nézők számára igazi élvezet lehet. A film elérhető a Netflix kínálatában.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • a zenés vígjátékok kedvelőinek
  • akik, szeretik Will Ferrell elborult stílusát
  • az Eurovíziós Dalfesztivál rajongóinak

Kinek nem való?

  • akik rosszul vannak az idióta filmektől
  • akiket nem érdekel az Eurovíziós Dalfesztivál
  • akik valami komolyabb alkotásra vágynak

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak vissza! További bejegyzésekért, kövesd a Nagytotál blogot!