A szülői lét nehézségei

elmélkedés az Apaság című filmmel kapcsolatban

A Netflixen fellelhető egyik legújabb film aranyos kis limonádé és szívbe markoló dráma egyszerre. Nemcsak a gyereknevelés kihívásait tárja fel, hanem megmutatja milyen egyedülálló szülőnek lenni és feltár egy elterjedt sztereotípia mögött rejlő igazságot.

A történet: Matt és neje, Liz gyermeket várnak. A szülés után azonban váratlan komplikációk lépnek fel, így a férfire hárul a baba gondozása. Senki nem hisz abban, hogy képes egyedül életben tartani a kislányt, így Matthew-nak szembe kell néznie az aggódó nagyszülőkkel, a párkeresés nehézségeivel és önmagával is.

A film forgatókönyve az igazi Matthew Logelin írása alapján készült, melynek címe „Two Kisses for Maddy: A Memoir of Loss and Love”. A könyvben Logelin életének arra az egy évére reflektál, mely kislánya születését és felesége halálát követte. Különböző történeteket mesél el házasságából és a kis Maddy nevelésének nehézségeiről. Az ’Apaság’ tehát ebből építkezik, méghozzá kimondottan jól. Személy szerint nagyon megfogott és elkeserített a történet, alig hittem el, hogy ilyen tragédia igenis megtörténhet. Persze, teljesen biztos vagyok benne, hogy nem Matthew Logelin az egyetlen ember, akinek ezt át kellett élnie, viszont ő vetette papírra a gondolatait. A film egy idő után elhagyja a férfi sztoriját és magától fejlődik tovább. A színészgárda számomra ismeretlen, de nagyon szép alakításokat láthatunk, megfelelnek a film szintjéhez. Kevin Hart is remekel, mindent csinál, amit kell, tökéletesen érezni a fájdalmát, a tanácstalanságát, a nyugtalanságát. Őszintén szólva meglepett, hogy egy ilyen filmben látom, mert komikusként általában „idióta” vígjátékokban játszik, egyébként pazarul. (Ahogy látom ő játszott az Életrevalók című film 2017-es amerikai remake-jében, de ezt nem láttam még.)

apasag.jpg

Részlet a film egyik plakátjáról

 

A film más szempontból is elgondolkodtató. Ahogy folyik a harc a női egyenjogúságért nagyrészt kevés sikerrel, a világunk elfeledkezik arról, hogy a férfiakat is érik negatív megkülönböztetések. Ezek nem tűnnek olyan fontosnak, pedig nagyon is jelentőségteljesek. Ilyen pédául az, hogy sokan ferde szemmel nézik, ha egy férfi sír. Ebben az esetben azonban most sokkalta komolyabb dologról van szó: a férfi apa szerepéről. Ahogy a filmben is elhangzik, elvileg egy apa – különösen csecsemőkorban – nem képes olyan erős kötődést kialakítani a gyermekkel, mint egy anya. A férfi nem türelmes, nem odaadó, nem rendelkezik a szükséges szülői ösztönökkel és persze a biológiai dolgokról már ne is beszéljünk. Szerintem ezek a feltételezések önmagukban hibásak, nem szabad általánosítani. Az, hogy ki mennyire képes egy gyermeket gondozni, nem függ a személy nemétől. Férfiként és nőként egyaránt el lehet bukni és sikerrel lehet járni a szülői hivatás kicsit sem könnyű berkeiben. A lényeg: nem számít, hogy mi a neme valakinek, ez nem befolyásolja azt, hogy milyen szülő lesz. Kevin Hart a filmben eleinte egy aránylag éretlen férfit alakít, aki nem kimondottan állt készen a kislánya érkezésére. Megtehette volna, hogy átadja a kicsit a nagymamájának, de nem így döntött. Az ember igenis ragaszkodik a saját gyermekéhez, mindegy mennyi ideje tartja a karjaiban. Idővel pedig a filmbeli Matt is felnő a feladathoz és élhető, biztonságos körülményeket biztosít a kis Maddy-nek.

apa.jpg

Részlet a filmből

 

A másik kérdés, ami a jelenkorban gyakran felmerülhet: Képes-e egy gyermekével ellentétes nemű szülő, a gyerekét nemének „megfelelően” nevelni? Már az is relatív, hogy mi számít a „nemének megfelelőnek”, de ezt most inkább nem részletezném. Különösen a meleg-leszbikus közösség tagjait érik gyakran ilyen vádak, de mint láthatjuk, ez egy egyedülálló szülő számára is jelenthet kihívást. Mivel az ’Apaság’ története nem megy el Maddy kamaszkoráig, amikor az „igazán durva dolgok” történnek, a filmben a kislány annyit érzékel, hogy neki nincs édesanyja és ezt az érzést hiányolja, illetve apukájára tekint mintaként. A film egy aprócska példával mutatja be, hogy miben nyilvánulhat meg, ha mondjuk egy édesapa egyedül neveli kislányát. Nem erre van kihegyezve a szituáció, mert igazából nem is ez a legfontosabb. Egy gyerek személyiségét, megjelenését befolyásolják a szülők. Ennek ellenére nem elvárható egy szülőtől, hogy teljesen kézben tartsa az ilyen jellegű dolgokat, hiszen egy gyereket sok más hatás is ér, több is, mint, amit otthon kap. Az tehát, hogy egy gyermek átlagos, sportos, alternatív vagy bármilyen más irányzatot képvisel, nem a szülőn múlik.

Az Apaság című filmdráma nagyon kedves és szívhez szóló. A 109 perces játékidő alatt minden keserédes, mi is együtt vívódhatunk Matt-tel, hogy mi is lenne a helyes. A film elérhető a Netflix kínálatában.

Befejezésül egy összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • akiket érdekel Kevin Hart egy új oldala
  • akik szeretik a megindító történeteket
  • akik egy aranyos, de komolyabb filmre vágynak

 

Kinek nem való?

  • akik nem kedvelik a szomorú történeteket
  • akiket nem érdekel a szülőség, a családalapítás kérdése
  • akik a többi kutyás filmekhez hasonló, sírdogálós filmeket se szerették

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blogot!