Csak hármat kívánhatsz!

ajánló ’A kívánságsárkány’ című filmhez

Őszinte rajongója vagyok a Sony Pictures Animation filmjeinek. Sok remek kis mesét köszönhet nekik a világunk és még most is több van készülőben. A legújabb alkotásuk ’A kívánságsárkány’ címet viseli és méltó elődjeihez. Bár hazánkban valószínűleg nem lesz olyan sikeres, mint például a Hotel Transylvania, ezt az aranyos történetet szívből ajánlom.

A sztori röviden: Din egy szegény, de rendkívül kedves fiú. Az életben magányos, nehezen barátkozik, és nem igazán tudja, mit kezdjen a jövőjével. Egyvalamit azonban nagyon magabiztosan tud: szeretné megkeresni gyerekkori barátját, a gyönyörű és bátor Li Na-t. A lányt elsodorta tőle az élet, mára gazdaggá és sikeressé vált. Amikor Din már majdnem minden reményét elvesztené, egy idős úr egy furcsa kannával ajándékozza meg, melynek tartalma fenekestül felforgatja az életét.

platform_0611_rgb.jpg

Jelenet a filmből

 

Az animációs film Shanghajban játszódik, így nemcsak egy szép történetet, hanem egy számunkra egzotikusnak tekinthető kultúrát is kicsit közelebbről megismerhetünk. A sztori nagyon hasonló az Aladdin cselekményéhez, kis túlzással ugyanaz. Van azonban benne néhány apró, de lényeges változtatás, ami miatt mégsem a népszerű mese kínai verzióját láthatjuk. ’A kívánságsárkány’ a modern világunkban játszódik. Ennek ellenére nagyon feltűnően ábrázolja a társadalmi különbségeket, melyek a Shanghajhoz hasonló nagy lélekszámú települések esetében, városon belül is kristálytisztán jelennek meg. A Kínában ma is élő tradíciók is szerepet kapnak, különösen Li Na és az édesapja kapcsolatában lelhetők fel ezek az elemek. Érdekes, hogy mindkét főszereplő „csonkacsaládban” nevelkedik, csak egyik szülőjük viseli gondjukat. Az előző filmajánlómra picit visszautalva, melyet az ’Apaság’ című film kapcsán fogalmaztam meg, ebben film a család szempontjából inkább az jelenik meg, hogy az egyedülálló szülő fáradtságot nem kímélve dolgozik gyermeke boldogságáért. Míg Li Na édesapja jobb életet képes adni lányának, addig Din édesanyja azt a szerény életet is alig képes finanszírozni. Nem is megdöbbentő, hogy a két kisgyerek, akik folyton magányosak, akik kétségbeesetten várják szüleiket az iskola előtt, egymásra találnak.

sarkany_1.jpg

Jelenet a filmből

 

Ez a sok komoly gondolat természetesen kung fu-val meg sárkányokkal már sokkal barátságosabb. Igen, mindkettő van benne. A sárkány, Long egy humoros, szarkasztikus karakter. Az életet egyszerre látja nagyon reálisan és borzasztóan eltévelyedve. Itt érkezünk el a mese másik jelentős tanulságához, amit tényleg legalább annyira sulykolni kell az emberekbe, mint a család szeretetét: a gazdagság nem boldogít. A pénz sok mindenre jó, de hosszú távon nem tesz minket boldoggá. Erre végül minden szereplőnk rájön, ez teszi igazán tökéletessé a befejezést. 

'A kívánságsárkány' című mese elérhető a Netflix kínálatában.

Végül, jöjjön egy kis összegzés!

 

Neked való, ha:

  • szereted a kedves meséket
  • a filmnézős bandában vannak kicsik is
  • fontos számodra a barátság, a család

 

Hagyd ki, ha:

  • nem szereted a „koppincsnak” tűnő filmeket
  • idegesítenek a sablonos happy end-ek
  • nem szereted a gyerekfilmeket

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot további tartalmakért!