Most akkor nézzem a sorozatot is?

beszámoló a Marvel Univerzum új szériáiról és mennyire kapcsolódnak a filmekhez

Az idei év nagy dobása a Disney részéről, hogy legújabb streaming-szolgáltatójukon már a képregények világához kapcsolódó sorozatokat is megjelentetnek. Elsőre számomra is erőltetettnek vagy értelmetlennek tűnt ez a bejelentés. Tökéletesen elégedett vagyok a filmekkel, minek nekem bármilyen sorozat? Miért kell mindenről a profit érdekében még egy bőrt lehúzni? Végül adtam egy esélyt a legelső szériának és egy pillanatig se bántam. Vágjunk is bele, következzen egy rövid összefoglaló az eddig debütált sorozatokról és a jövőben érkezőkről.

1. WanadaVision

A sorozat 2021 elején jelenet meg, összesen 9 rövidke epizódból áll, körülbelül 30-40 perces időtartammal bírnak. A misztikus, ám humoros sorozat a ’Bosszúállók: Végjáték’ eseményei után néhány héttel játszódnak. Ahogy az a címből kivehető a két főszereplő Wanda Maximoff és Vízió, akik – mint azt tudjuk - szerelmi kapcsolatba is bonyolódtak a korábbi filmek során. A kedves pár romantikázásának a ’Bosszúállók: Végtelen háború’ vetett véget, hiszen sajnos a jóságos Víziót itt elveszítettük. Már előzetesen is felmerül tehát a kérdés: Mit keres itt Vízió?

1113wandavision.jpg

Részlet a 'WandaVision' plakátjáról

 

A ’WandaVision’-t a legőszintébben ajánlom minden képregényfilm-rajongó számára. Megjelenése után számos díjat nyert, hamarosan pedig az Emmy-díjért is harcba száll. A sorozat varázslatos és zseniális. Megtekintését az észvesztő történeten és látványon túl azért is javaslom, mert várhatóan szoros kapcsolatban áll a 2022 márciusában érkező ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ című Marvel műben. Ez a film teljesen egyedülállónak ígérkezik, ugyanis a műfaja az előzetes információk szerint horror és fantasy lesz. Higgyétek el, ódákat tudnék zengeni erről a sorozatról, de nem szeretnék benne semmilyen fordulatot lelőni. Fontos azonban, hogy vélhetően az első 3-4 részt nézve fogalmad sem lesz, hogy mit is nézel és nem tudod majd hova tenni a látottakat. Nem kell megijedni, minden kiderül a maga idejében. Másik lényeges infó, hogy az utolsó 3 résznek van stáblista utáni jelenete! Műfajában is csak a vége felé válik az univerzumra jellemző látványos-akciózós alkotássá, addig másfelé evickél.

 2. A Sólyom és a Tél Katonája

the-falcon-and-the-winter-soldier-banner-disney-1200.jpeg

Részlet a sorozat plakátjáról

 

Közvetlenül a nagysikerű és megdöbbentő ’WandaVision’ után, újabb sorozatot kapott a Marvel nézőközönsége. Ez a széria is a ’Bosszúállók: Végjáték’ után játszódik, fél évvel a történések után. A két címszereplő korábban a főhősöket segítő karakterekként jelentek meg az univerzum filmjeiben. A helyzet az, hogy a WandaVision után ez unalmasnak, sablonosnak és fosnak tűnhet, de önmagában nem az. Nem misztikus, nincs benne se mágia se váratlan, „agy-eldobós” fordulatok. Cselekmény szempontjából kimondottan egyszerű, követhető és nem okoz csalódást a nézőnek, beteljesedik benne minden előzetes elvárás. Pozitívumok, hogy kapunk egy kis visszatekintést a múltba, vannak új és visszatérő szereplők is. Az akció mellett drámai szállal is rendelkezik a hosszú elnevezésű sorozat. Ez különösen azért tetszik, mert a harc és a „visszapittyenés” óriási hatással van nemcsak a világra, hanem magukra a résztvevő hősükre. Sam Wilson és Bucky Barnes legjobb barátjukat veszítették el, ennek következményeit pedig lelkükön viselik. A két férfinak tehát saját fájdalmukkal, gyászukkal is szembe kell néznie.

Ez a sorozat 6 epizódot tudhat magáének, melyek nagyjából 40-50 perc hosszúak. Megtekintését azért javaslom, mert szorosan kapcsolódhat bármelyik jövőbeli filmhez az MCU-ban. (Például a nemrég megjelent ’Fekete Özvegy’ című film stáblistás jeleneteinek egyikéhez is van kötődése.)

 3. Loki

loks6_1.jpg

Promókép a sorozathoz

 

Mindenki kedvence, a Csínytevés Istene visszatér még egy körre! Igen, Loki tényleg megszökött, amikor a Bosszúállók kicsit felkavarták a new york-i eseményeket az időutazós kalandjuk során. Ez a sorozat a WandaVision-höz hasonlóan kiemelkedő és fantasztikus, tele varázslattal és különleges világokkal. A ’Loki’ 6 részből áll, melyek nagyjából 40-50 percre nyúlnak. Ahogy az az előzetesek alapján látszik, a gúnyos és humoros „istenke” egy különleges szervezet karjaiba kerül, mely a „Time Variant Authority” (Idővariációs Hatóság) nevet viseli. Lényegében ettől eltekintve semmit nem tudok írni nektek a sorozat cselekményéről, mert minden más spoiler lenne. Ennek ellenére a legkomolyabban mondom, hogy kötelező minden Marvel rajongónak. A sorozat története tulajdonképpen az elkövetkezendő időszak minden alkotásához kapcsolódhat (talán ez alól a ’Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája’ kivétel). Jellegre misztikus fantasy-nek nevezném, egy kis vígjáték beütéssel fűszerezve.

 ix59247c3h461_1.jpg

Az eddig bejelentett sorozatok és filmek

 

Mi várható a közeljövőben? Jelenleg már megtekinthető a Marvel animációs sorozatának a ’What If…’-nek néhány része. Ez a multiverzum sokszínűségét hivatott szemléltetni, alternatív történetszálakat mutat be az univerzumban. Az eddig megjelent részek alapján, őszintén ajánlom. Ebben az évben várható még ’Ms. Marvel’, mely a 2022-ben megjelenő Marvel Kapitány második részeként szolgáló ’The Marvels’ című filmet fogja megalapozni. Legjobb tudomásom szerint a ’Ms. Marvel’ új szuperhősnőt fog adni a nézőknek, ezt izgatottan várom. November végén debütál a ’Hawkeye’ (Sólyomszem) című széria, mely Clint Barton-ra és újdonsült társára (?), Kate Bishop-ra fog fókuszálni. Filmek közül hamarosan érkezik az előbb említett ’Shang Chi és a tíz gyűrű legendája’, a nemrég új előzetest kapott ’Örökkévalók’ és az év vége felé a ’Pókember: Nincs hazaút’ is.

A Fekete Özvegyhez írt ajánlót itt olvashatod el:

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza legközelebb is! További bejegyzésekért kövesd a Nagytotál blogot!