Küzdelem a focipályán és az életben

ajánló a ’Brazilok’ című filmhez

A társadalmi egyenlőség még a mai világban sem valósult meg teljesen. Sok embert ér igazságtalan megkülönböztetés, nem megfelelő bánásmód. A gyűlölet és az állandó feszültség mérgezi a légkört. A ’Brazilok’ című film egy magyar faluban zajló futball-bajnokság történetét meséli el nekünk, mely azonban valódi viszályt is szít a kis közösségben.

A történet: Fingi, egy szegénységben élő roma kissrác, akinek mindene a foci, ráadásul kiváló történetmesélő. A fiú falujában, Acsában nagy a megosztottság. A településen élő magyarok jól élnek és nem kifejezetten szeretik a helyi kisebbséget. Amikor új szezon kezdődik a focibajnokságban, a polgármester megengedi a faluban élő romáknak, hogy csapatot indítsanak. A „Brazilok” nevezése a megmérettetésre azonban nem várt bonyodalmakat szül a kis közösségben.

bc5983b67a44bcede801e2ff363b54e0_heag.jpg

Jelenet a filmből

 

A vígjáték 2017-ben jelent meg a magyar mozikban. Az aranyos és vicces történet nem vált elképesztően sikeressé, pedig igazán érdemes megnézni. Nem csak szórakoztató, hanem megható és valódi tartalommal bíró film. Az alaphelyzet rendkívül egyszerű: egy enyhén szólva is rasszista vezetéssel és rendfenntartó erőkkel bíró faluban kemény konfliktus alakul ki a cigány és nem-cigány lakosok között. Ez tulajdonképpen szinte bármelyik magyar településen játszódhatna, a cselekmény éppen ezért borzasztóan hiteles. Azon sem lepődnék meg, ha a forgatókönyv tartalmazna valós eseményeken alapuló részeket. A történetvezetés követhető és logikus, a kis Fingi (Lakatos Erik) narrációja pedig élvezetessé teszi az egészet, akárhányszor megszólal, mosolyt csal a néző arcára. A helyszínválasztás is remek. A klasszikus magyar falu képe tárul elénk: a nehézsorsú és a gazdag rétegek élesen elkülönülnek egymástól, a települése központi szerepet tölt be a kocsma. Feltűnik a falu bikája; a lány, akit mindenki magának akar; az iszákos személy, akit úgy segítenek haza minden nap és még sorolhatnám tovább.

0109629.jpg

Jelenet a vígjátékból

 

A ’Brazilok’ szereplői közül mindenkinek megvan a maga harca. Bár látszólag csak a bajnokságban történő győzelem és díjként szolgáló brazíliai út a tét, valójában a karakterek többségének mással is szembe kell nézni. Áron és Török már-már ősellenségek. Kettejük folytonos viaskodása azonban kimondottan komolyra fordult, súlyos következményeket vont maga után Áron részéről. Török valójában nem olyan rossz ember, mint amilyennek elsőnek tűnik. A fiatal férfi számára a legnagyobb kihívás, hogy ellenkezni merjen keménykötésű apjával és felvállalja érzelmeit a nyilvánosság előtt. Áronnak sem könnyű azt a tényt elfogadnia, hogy a srác, akit annyi éven át nem szívlelt, képes jószándékú is lenni. Fontos szereplő még Rozi, a csinos és kedves cigánylány. Rozi érthető módon gyűlöli a falut és az életet, amit élnie kell. A mindennapokból egyedül Gáspár Laci zenéje tudja kizökkenteni, arról ábrándozik, hogy felköltözik Budapestre, hogy szerencsét próbáljon. Hiába fontos számára a családja, sokkal többre vágyik annál, mint amit Acsa nyújthat neki.

mozititkok-brazilok-original-103500.jpg

Jelenet a filmből

 

Nagy teher nyomja a fiatal Kalános vállát is. A fiú rendőrnek állt, ahol felettesei többé-kevésbé maguk közé fogadták. Barátai azonban nem támogatják hivatásában, ellenségként tekintenek rá. Nem csoda, hogy a fiatal férfi vacilál a hovatartozását illetően, mert bárhogy is viselkednek veled, a gyerekkori társakat és a családot nem lehet teljesen elengedni. Kiváló karakter az ifjú helyi plébános, Csaba atya. A jóság és az irgalom képviselőjeként szívesen segít a „Braziloknak” a bajnoksággal kapcsolatban, bár ez leginkább a Fingi iránt érzett szeretetnek és „szánalomnak” köszönhető. Beszéljünk végül a történet legfőbb negatív szereplőiről! A polgármester és Józsi, az alpolgármester nem kifejezetten szívlelik a roma kisebbséget. Józsi minden pillanatban azon munkálkodik, hogy akadályokat gördítsen eléjük az élet minden területén. A polgármester ennyire nem kegyetlen, ám az ő lelkiismerete sem lehet színtiszta. Látunk tehát példát mindenféle magatartásra, ezt teszi olyan sokoldalúvá ezt a filmet.

A vígjátékban olyan zseniális magyar színészeket láthatunk, mint Schmied Zoltán, Fekete Ernő vagy Bánki Gergely. A kevésbé ismert művészek közül kiemelném Farkas Franciska, Nagy Dániel Viktor és Dóra Béla játékát, amik igazán hitelesek és élvezetesek. Kisebb mellékszerepekben, ismert színészek tömkelege jelenik meg, többek között Rezes Judit, Schell Judit, Anger Zsolt, Gryllus Dorka és Lengyel Ferenc is felbukkan.

 

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • aki szereti a komoly, társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos témát
  • aki valami egyedülálló, mégis humoros filmre vágyik
  • akit érdekel egy átlagos magyar falu sokszínű története

 

Ki hagyja ki?

  • akiben bármi történjék, tombolnak a negatív érzések a kisebbségekkel kapcsolatban
  • aki nem bírja az „egyszerű-falusias” stílust
  • aki nem tartja reálisnak, hogy a mai világban létezhet negatív diszkrimináció

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak vissza legközelebb is! További bejegyzésekért kövesd a Nagytotál blogot!