2021 eddigi legjobb animációs filmje

Szerelmeslevél ’A Mitchellék a gépek ellen’ című filmhez

Érezted már azt, hogy bármennyire is szereted a családodat, azért kissé bénák vagytok együtt? Irigykedve nézed, ahogy más családok tökéletes idillben kirándulnak vagy grilleznek a kertben? Néha azt kívánod, bár ti is ilyenek lennétek? Nem hiszem, hogy most új dolgot árulok el, de hidd el, tökéletes család nem létezik. Maga a tökéletes szó is relatív, mindenki számára mást jelent. Ha eleged volt már a tipikus szuper-édes-aranyos-szép családok ábrázolásából, ez a film neked való!

Nézzük a sztorit: A Mitchell család tagjai Katie, Aaron, Linda (édesanya) és Rick (édesapa) élik átlagos mindennapi életüket. Katie alig várja, hogy új életet kezdhessen feltörekvő filmrendezőként egy messzi egyetemen/főiskolán. Édesapja sose értette őt meg igazán, kettejük közt állandó ellentét feszül. A lány dinoszaurusz-mániás öccsével Aaron-nal és édesanyjával jóban van, de ez sem tántorítja el céljától. Mitchellék elhatározzák, hogy Katie költöztetése során jót kirándulnak, ám a világ néhány perc alatt teljesen megváltozik: a gépek fellázadnak, az emberiség a pusztulás szélére kerül.

Bár nagyon szeretem az ehhez hasonló meséket, alapesetben nem várok tőlük túl sokat, ha Netflix-re készült akkor pedig végképp nem. Mivel ezek elsősorban gyermekeknek szólnak, általában a szeretet érzésének témakörét járja körbe a cselekmény más-más megközelítésből. Garantáltan megható és boldog véget érnek az ilyen alkotások. Személy szerint az ilyen filmeket is szívesen nézem, de ’A Mitchellék a gépek ellen’ meglepett és valóban megérintett. Először is az animáció, a képi világ nagyon megragadja a figyelmet: színes-szagos, csillog, tényleg nagyon menő. A filmbeli szereplőknek van jelleme és biztosan minden néző talál egy olyan karaktert, akivel azonosulni tud. A történet felépítése, a közbe ékelt „kis videók” szintén zseniálisak. A 113 percnyi játékidő alatt egyszer se néztem az órára, nem akartam kicsit belepörgetni, ez a film tényleg majdnem két óra hosszú tömény élvezet. Nemcsak izgalmas, hanem őszinte könnyeket csalhat az ember szemébe, míg egyszerre azon kapod magad, hogy Mitchellékkel sírsz és nevetsz, mintha te is ott ülnél velük, mintha a család egyik tagja lennél. Olyannyira ritkák az ilyen animációs filmek, hogy ha rajtam múlna ez biztosan Oscar-díjra jelölt alkotássá válna. Sajnos erre azonban nem látok sok esélyt, a komolyabb filmes díjakat streaming-szolgáltatóra készített művek nem nagyon nyerik el, nem kerülnek képbe (legalábbis eddig így volt).

mitchell2.jpg

Jelenet a filmből

 

Lássuk a szereplőket! Ahogy azt már említettem a Mitchell családnak négy tagja van, illetve ötödikként idetartozik Monchi, a hőn szeretett eb is. Katie utolsó napjait tölti a családjával, mielőtt elutazna, hogy tanulmányait otthonától távol lévő filmes iskolában folytassa. Régóta foglalkozik kisfilmek forgatásával, ötletei szokatlannak tűnhetnek, de nagy képzelőerejére világítanak rá. A lány úgy érzi, hogy szülei nem igazán értik meg őt, ez különösen Rick-re az édesapjára igaz. Szenvedélyében azonban támogatja az öccse, Aaron, aki szintén egy kis csodabogár. A fiú nagy rajongója a dinoszauruszoknak és nehezen éli meg, hogy a nővére hamarosan elhagyja őt. Jöjjenek a szülők! Linda igazi szeretetteljes családanya, aki egyfajta villámhárító Rick és Katie között. Minden vágya, hogy egyszer az ő családjában is összhang legyen, békés és idilli képeikkel legyen tele a házuk. Rick imádja a természetet, hobbija a barkácsolás és azon van, hogy „túlélési trükkjeit” megtanítsa családjának. Mindent összevetve Mitchellék négy teljesen különböző személyiség, ahogy ez gyakran a valóságban is előfordul.Van persze legalább még egy fontos karakter a történetünkben, a mese főgonosza PAL. Ő egy telefonként jelenik meg, egyébként pedig egy emberek segítésére kifejlesztett mesterséges intelligencia. PAL csalódott az emberiségben és azt gondolja, a világ nélkülük jobb hely lenne, ezért dönt az elpusztításuk mellett. Motivációja egyértelmű és ostobaságnak sem nevezném, hiszen a következtetései, a tapasztalatai valóságosak. Vicces jelenség Mitchellék kutyája, Monchi, aki bár nem szólal meg, a megjelenése és a viselkedése miatt hamar az egyik kedvencem lett.

mitchellek.jpg

A Mitchell család

 

A film megtekintése közben felmerült bennem egy kérdés: A Mitchell család tényleg pancser? Számomra a válasz kétség kívül nem. Bármennyire is érezzük úgy, hogy ezt próbálják nekünk sugallni, ez a négy ember nem „örök vesztes”. Ez a film igazából bármelyik családról szólhatna, hiszen mindegyikben vannak konfliktusok, különbségek és kisebb-nagyobb széthúzás. Egymásért gyakran áldozatokat kell hoznunk, kompromisszumokat kell kötnünk és el kell fogadnunk azt a tényt, hogy hiába élünk együtt, nem vagyunk ugyanolyanok. Ideális esetben a gyereknek meg kell értenie, hogy szülei nem feltétlenül vannak képben az ő világával, míg a felnőttek feladata, hogy csemetéjüket motiválják és engedjék valamennyire kibontakozni. Persze ez így leírva pite dolognak tűnik, de pokolian nehéz a való életben megtalálni az egyensúlyt, a harmóniát egy család tagjai között.

A Mitchellék a gépek ellen elérhető a Netflix kínálatában.

Zárásképpen következzen egy rövid összegzés!

Kinek ajánlom?

  • bármilyen korosztálynak, családi filmezéshez tökéletes
  • az animációs filmek kedvelőinek
  • aki kíváncsi arra, milyen ha a gépek fellázadnak
  • szívesen megismernének egy aranyos családot

 

Kinek nem való?

  • aki számára idegen/értelmetlen a „modern, fiatalos” stílus
  • aki nem szereti az inkább bugyuta meséket
  • aki kicsit sem rajong a robotos-scifi sztorikért

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, hamarosan találkozunk! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot, hogy azonnal értesülj az újdonságokról!