Detektívek végetelen sora 2.

további 3 szuper krimisorozat, amit ajánlok

Újabb sorozatajánló a Nagytotál blogon! Mivel nagy érdeklődéssel fogadtátok a krimisorozatokkal foglalkozó bejegyzést, úgy döntöttem, hozok még pár ínyenc falatot a témában, mielőtt másfélékre térnék át. A mai ajánlóban három olyan bűnügyi sorozatot fogok bemutatni, amik televíziós csatornákon is megtekinthetők és a krimi rajongók körében népszerűek. Jó olvasást kívánok mindenkinek, remélem, találtok nektek való bűnügyi sorozatot!

 

Az előző ’Detektívek végtelen sora’ című bejegyzés itt érhető el:

https://nagytotalblog.blog.hu/2021/07/06/detektivek_vegetelen_sora

1. Murdoch nyomozó rejtélyei

A kanadai sorozat 2008-ban indult és napjainkban már a 14. évadban jár. A történet egy detektívregényen alapszik, mely azonban nem olyan igazi klasszikus, mint Agatha Christie művei.  A főszereplő William Murdoch nyomozó, a torontói rendőrség csapatát erősíti, az 1800-as évek vége felé. Hallgatag, de rendkívül intelligens fickó, aki nem mellesleg mélyen vallásos és jóképű is. A detektívet munkájában nagyrészt három másik személy segíti. George Crabtree tizedes, kedves és ábrándos fiú, aki Murdoch keze alá dolgozik. Thomas Brackenreid, a rendőrkapitányság vezetője egy igazi kemény férfi, aki rendkívül komolyan veszi hivatását. És persze, hogy a dolgok ne legyenek egyszerűek, feltűnik a bájos és észvesztően okos Dr. Julia Ogden, a helyi patológus.

murdoch-rejtelyei-s4.jpeg

A sorozat négy főszereplője

 

A sorozatból nagyjából az első 8-9 évadot láttam, ezekkel nagyon elégedett voltam. Különösen izgalmas, hogy Murdoch tudományos módon igyekszik a bűnügyek megoldásait feltárni, így mindig láthatunk valami újdonságot. A többi évadból csak néhány részt láttam, de őszintén szólva nem nyerték el a tetszésemet. Az irányvonal eléggé megváltozott, nem teljesen William-é a főszerep. Ennek ellenére nem beszélnék le róla senkit, hiszen nem rossz a többi évad, csak engem nem győztek meg.

2. Kisvárosi gyilkosságok/A Midsomer gyilkosságok

Következzen egy modernebb darab! A magyar csatornákon két eltérő címen is fut a sorozat, azonban a ’Kisvárosi gyilkosságok’ a gyakoribb elnevezés. A sorozat 1997-ben kezdődött és mai napig megy, immár a 21. évaddal. Midsomer egy fiktív vidéki régió Angliában, ahol rendszeresen bűntényeket követnek el a kicsit sem átlagos lakók. Az ügyek felgöngyölítését a határozott és eszes John Barnaby főfelügyelő végzi eleinte Gavin Troy nyomozó őrmesterrel, később más társakkal karöltve. A krimisorozat számomra az angol vidék hangulata miatt és ikonikus zenéje miatt vált különlegessé. A 14. évadtól John Barnaby személyében változás következik be (meg van magyarázva a helyzet, szóval nem furcsa), de a sorozat színvonala számomra a mai napig nem zuhant le olyan mélyre, hogy ne kapcsoljak oda. A cselekmény továbbra is izgalmas és sokszínű, az állandó karakterek pedig nagyon szerethetők egytől egyig. Ezt a sorozatot örömmel ajánlom.

237296_52.jpg

Az "eredeti" John Barnaby és egyik társa, Ben Jones

3. Miss Fisher rejtélyes esetei

Repüljünk vissza az 1920-as évekbe, Ausztráliába! A 2012-ben indult krimisorozat 3 évaddal rendelkezik. Bár a történet kerek egész így is, sajnáltam, hogy nem készítettek több évadot. A történet főszereplője a bohém és gazdag Miss Phryne Fisher, csinos külleme miatt rendkívül feltűnő jelenség és a férfi nem elkötelezett rajongója. A divatos ruhák mögött azonban elképesztő ravaszság és zsenialitás rejlik. A nyomozónő szinte állandóan belekeveredik valamibe. A bonyodalmakba követi őt kedves társalkodónője és a helyi rendfenntartó erő egyik vezető személyisége Jack Robinson nyomozó.

miss-fisher-rejtelyes-esetei.jpg

Miss Phryne Fisher

 

Ez a sorozat nagy kedvencem. Miss Fisher kimondottan vagány jellem (különösen a ’20-as években), amit jól ellensúlyoz a többi szereplő visszafogottsága. Ebben tényleg minden van: rejtély, románc és akció egyaránt. A sorozathoz kapcsolódóan egyébként 2020-ban megjelent egy film is, ’Miss Fisher and the Crypt of Tears’ (Miss Fisher és a könnyek kriptája) címmel. Ezt azonban Magyarországon (legális keretek között) nem jelentették meg, így én magam is csak a létezéséről tudok.

 

Na, találtál neked tetsző sorozatot?

Az előző ’Detektívek végtelen sora’ című bejegyzés itt érhető el:

https://nagytotalblog.blog.hu/2021/07/06/detektivek_vegetelen_sora

 

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! További bejegyzésekért kövesd a blogot!