Csodanő a nyolcvanas években

elmélkedés a Wonder Woman 1984 című filmről

Az elmúlt 15-20 év során a képregényfilmek szép lassan begyűrűztek a filmipar világába. Bár természetesen korábban is készültek szuperhősökről szóló alkotások – gondolok itt például a ’90-es évek Batman-adaptációira – az igazi áttörés a közelmúltban következett be. A Wonder Woman 1984 a 2017-es film folytatása, mely Diana további kalandjairól ad számot. Ahogy sok másik, úgy ez is megszenvedte a pandémia okozta lezárásokat, így némi halogatás után az HBO GO-n kötött ki. A streaming-szolgáltatón április 1-jétől továbbra is elérhető.

A történet: Diana Prince kutatóként dolgozik, képességeit elrejtve a világ elől. Csakis vészhelyzetben lép közbe, ám személyazonosságát hősként rejtély övezi. Kolléganőjével egy érdekes leletet kapnak kézhez, mely óriási hatalommal bír: képes teljesíteni bármilyen kívánságot. A varázserejű tárgy használata azonban mégsem olyan egyszerű, ráadásul az esendő emberre különösen rossz hatással van.

ww.jpg

Részlet a film plakátjából

 

Önmagában az 5,4/10-es IMDb értékelés is elég beszédes a film minőségét illetően. Bár én nagyon kedveltem az első részt és emiatt vártam a folytatást, a Wonder Woman 1984 különösebben nem fogott meg és nem hiszem, hogy azért mert nagy elvárásaim voltak. Nem mondom, hogy nézhetetlen, de nálam megmarad az „elmegy-jópofa” szinten. Az 2017-es elődjéhez képest egyértelműen sokkal gyengébb. A Wonder Woman kiválóan el lett találva. Érdekes a történet, jók a szereplők és mint a legelső önálló női szuperhős mozi is, méltó példát mutat Hollywood-nak a helyes irányról. Ilyen kezdet után elvileg nem lenne nehéz LEGALÁBB ugyanilyen színvonalú filmet létrehozni, vagyis én ezt hittem. Nyilván a második résznek vannak pozitívumai, de összességében ez sem elég ahhoz, hogy egy erős, „muszáj-megnézni” darabról legyen szó. Lássuk a szuper dolgokat! A jelmezek nagyon menők, hitelesen adják vissza az amerikai ’80-as évek hangulatát. Diana Prince elhelyezkedése, ez a régészes-kutatós munka, a magány és levertség érzése mind jó pontok, ettől válik az egész hitelessé. A vizuális effektekben sincs hiány, bár ezek vagy igazán jól mutatnak vagy elég bénák. Kiváló húzás, hogy a képregényekből próbáltak meríteni a készítők, de azért ez is csak kevésbé sikerült. A helyzet az, hogy a film egészére igazak ezek a gondolatok: az ötlet szuper, de valami elcsúszott.

ww2.jpg

Jelenet a filmből

 

Ez különösen azért is kellemetlen, mert az előzetesek alapján ez egy sokkal emlékezetesebb műnek ígérkezett. Az ízelítőkben azonban a legtöbb jó jelenetet ellőtték, a beharangozott főgonosz nagy bemutatkozása elmaradt. Ennek legfőbb oka az, hogy a Wonder Woman 1984 két negatív karaktert is szerepeltet, ez pedig ilyen „két dudás egy csárdában” szituáció. A gonosznak szánt szereplők elnyomják egymást, sajnos a történetünkben – szerintem - a kevésbé érdekes alak érvényesül. Bár az ő motivációja is egyértelmű, nekem így is óriási csalódást okozott, hogy nem a várva várt Cheetah válik a nagy ellenséggé, csupán néhány percnyi akciót látunk tőle. A hős szerelmes Steve visszatérése nem volt váratlan – hiszen az előzetesek ezt is ellőtték - azonban jobb lett volna, ha ez meglepetés marad. Az utolsó elem, ami hátránya a mai filmünknek, a főszereplővel, Dianaval kapcsolatos. A régóta futó sorozatok/filmsorozatok mikor a vége felé közelednek, hajlamosak gyengévé tenni a hősüket. Az adott karakter kedvelőinek ez általában nagy érvágás, hiszen szeretett bálványuk esendővé válik. Ilyen momentum például James Bond sérülése a Skyfall című filmben. A Wonder Woman 1984-ben hasonló történik a Csodanővel, ez azonban elég korai. Értem, hogy miért válik gyengévé, nagyon szép, hogy a szerelem fontos számára. Ennek ellenére nem tartom okos döntésnek és őszintén szólva annyira megindítónak sem ezt a belső vívódást. Az egyetlen nagyon kiváló gondolat ilyen téren, hogy az amazonnak valójában saját magával kell megküzdenie, legnagyobb ellenfele önmaga. A hiba természetesen nem Gal Gadot alakításában van, ő jól játszik egy középszerű alkotásban. 

Diana Prince második története nem sikerült olyan jóra, mint a korábbi. Kicsit túlzsúfolt, kicsit vontatott, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A képregényfilmek rajongóinak egyszeri megtekintésre mindenképpen ajánlom. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy belopja magát ez a film a szívedbe, ettől sem kell megijedni. A Wonder Woman 1984 nem szemét, csak lehetett volna ennél sokkal-sokkal jobb is.

Jöjjön egy végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

  • nincsenek nagy elvárásaid a képregényfilmekkel kapcsolatban
  • szereted a látványos akciójelenteket
  • odavagy a ’80-as évek hangulatáért
  • olyan nagy rajongó vagy, hogy egy ilyen filmet se akarsz kihagyni

 

Felejtsd el inkább, ha:

  • egyébként sem vagy oda ezért a műfajért
  • nagyon szeretted az elsőt és nagy durranásra számítasz
  • kíváncsi vagy Cheetah-ra

 

Köszönöm, hogy ma is velem voltál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot további tartalmakért!