Vezérek keresni magyarok

beszámoló a Magyar vándor című filmről

A 2000-es években kimondottan jópofa filmek készültek kis hazánkban. Innen lehet ismerős az Üvegtigris-széria vagy az első két Valami Amerika film. Ezeken kívül persze számos más alkotás is szebbé teheti a napjainkat ebből a korszakból, ilyen remek vígjáték a 2004-ben megjelent Magyar vándor is.

Nézzük a történetet: A magyar nép utolsó Etelközben töltött éjszakáján nagy bulit csap. Másnap a hét vezér a késői ébredéskor sehol se találja az indulásra várakozó magyarokat, akiket vezetniük kellene. A kétségbeesett vezetők a nép után iramodnak és remélik, hogy rájuk lelnek. Az út azonban nem is akármilyen meglepetéseket tartogat: egy utazást a magyar történelmen át.

A mai filmünk egy igazi vígjáték, néhány dallal színesítve. A szereposztás parádés, minden színész nagyon kiválóan hozza a saját karakterét. Maga a történet is nagyon jól ki van találva, a magyar történelem ismert és fontos részei kerülnek benne feldolgozásra. Egymást követik a viccesebbnél viccesebb szituációk, melyek állandó bonyodalmat szülnek és felkavarják az eseményeket. Az elsőtől az utolsó pillanatáig ízig-vérig magyar. Külön jó fogás, hogy a film tartalmaz más utalásokat is például a magyar irodalomra vagy híres magyar találmányokra. Még a jelmezek, a díszlet, a zenés-táncos jelentek is fantasztikusak, tényleg semmi ok nincs a panaszra.

Nézzük a karaktereket! A téma miatt az alapvető szereplők adottak: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm. Közülük személyes kedvenceim Álmos és Tas, akiket Gesztesi Károly és Szabó Győző személyesítenek meg, bár lehet, hogy ebben a két színész iránti elfogultságom is befolyásol. Álmos az egyetlen értelmes és józan gondolkodású vezér, nem véletlen tehát, hogy ő irányít. Tas ennek a szöges ellentéte, az ő feladata a nézők állandó jókedvre derítése a bugyuta szokásaival (ezek nagyon kis helyesek, tényleg mosolyt csalnak az ember arcára, nem lőném le őket).  A mellékszereplők alakításai olyan iszonyatosan hitelesek és élvezetesek, hogy nagyon nehéz lenne közülük csak kettőt kiválasztani. Ez azért is érdekes, mert jó néhány színészt csak sokadik látásra vagy egy kis netes keresés után ismertem fel, ekkor hasított igazán belém a döbbenet, hogy milyen jól hozzák az adott karaktert és milyen jók a kosztümjeik. Azért, hogy név szerint is említsek párat Csuja Imre, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Helyey László kifejezetten jó alakítást nyújtanak.

magyarvandor.jpg

A hét vezér

 

Mennyire komoly a film? Jó, tudom ez egy ostoba kérdésnek tűnik, de inkább kitérek rá. A magyar történelemben elég sok a vérontás, kevés olyan időszak van, amikorra ez nem jellemző. Ez a vígjáték, nem tartalmaz ilyen részeket, semmilyen feltűnően erőszakos jelenet nincs benne. A véresebb események is teljesen komikus formában jelennek meg, így az a probléma se merül fel, hogy a készítők több jelentős részletét a történelmünknek emiatt kihagyták. Példaként említeném a tatárjárást: felbukkannak a tatár vezérek, szó van a történésekről, de a jelenetekben pancserek, sokat bénáznak, szóval egy pillanatnyi komolyság sincs a dologban. A magyar történelem nagy alakjait a róluk fennmaradt mende-mondák alapján ábrázolja a film, viszont kicsit sem sértő módon.

A cselekmény előrehaladtával a vezérek is egyre tapasztaltabbá, felkészültebbé válnak, viszont továbbra se felejtik el, hogy mi is a céljuk: megtalálni elveszett népüket. A film utolsó jelenetei alatt Roy és Ádám, Az otthon itt van című slágerét hallhatjuk, mely tökéletesen illik a történet hangulatához. A vígjáték zárójelenete nagyon szép, méltón zárja le a hosszú utazást és kicsit talán még meg is hatja a nézőt.  

Jöjjön a végszó!

 

Kinek ajánlom?

  • 14 év felett bárkinek (tartalmaz egy kissé erotikus jelenetet, gyerekeknek nem javaslom emiatt)
  • a vígjátékok kedvelőinek
  • a magyar filmek szerelmeseinek
  • a magyar színészek rajongóinak

 

Hagyd ki, ha:

  • nem kedveled a történelem komolytalan feldolgozásait
  • a külföldi filmeket előnyben részesíted
  • ideges vagy a magyar színészek játékától

 

Köszönöm, hogy végigolvastad, hamarosan találkozunk!