Harc a gyilkos vegyi anyagok ellen

ajánló a ’Sötét vizeken’ című filmhez

Számos meghökkentő valós eseményeken alapuló film létezik, melyek a néző számára ismeretlen történéseket tárhatnak fel a világunkból. Rengeteg olyan katasztrófa, bűncselekmény zajlik mindenhol, melyek akármennyire távol is vannak tőlünk, érdemes tájékozódnunk felőlük. A ’Sötét vizeken’ egy amerikai ügyvéd harcát mutatja meg nekünk, aki hétköznapi hősként harcol egy cégóriás ellen az átlagemberek érdekét szem előtt tartva. Figyelem, ez a filmdráma a csernobili-katasztrófáról szóló alkotásokkal hasonló szinten megrázó, csak „kevésbé” látványos!

A történet: Rob Bilott egy kiváló vállalati védőügyvéd a nagyvárosból, aki elsősorban vegyipari cégek képviselésére szakosodott. Váratlanul felkeresi egy nyugat-virginiai gazda, Wilbur Tennant, aki meg van győződve arról, hogy állatállománya a helyi vízforrásban található vegyi anyagok miatt pusztul. A férfi mindezért a Dupont vegyipari vállalatot okolja. Bilott végül meglátogatja a gazdát és olyan dolgokat tapasztal, amiért elhatározza, hogy jobban beleássa magát az ügybe.

4_9sotet_vizeken.jpg

A film angol nyelvű plakátja

 

Bármilyen elképesztően is hangzik az úgynevezett Tennant-ügy a közelmúltban ért csak véget és az utólagosan az esethez kapcsolódó perek a mai napig tartanak. Rob Bilott 1997-ben kezdett hivatalos keretek között foglalkozni témával, szóval mindent összevetve nem egy régi történetről van szó. Bár a valós életben sosem hallottam az ügyvéd küzdelméről, őszintén megdöbbentett a film tartalma. Nyilván az is a cél, hogy ilyen hatást keltsenek a nézőben, a sötét képi világ, a sejtelmes és nyomasztó zene valóban megadja a thriller műfajhoz hasonló alaphangulatot. A tudat, hogy mindez meg is történt, számomra csak még nehezebben emészthetővé teszi az egész alkotást. Külön megfogott, hogy a film nemcsak Rob Bilott életére és tevékenységére fókuszál, nem az a cél, hogy őt isteni jóságú szuperhősként lássuk. Bepillantást nyerhetünk más emberek sorsába is, akik innen-onnan kapcsolódnak a Dupont-hoz, ám egyikőjük története sem túl vidám. Szívesen részletezném ezeket, de senkit nem kívánok megfosztani a film élményétől.

sotet-vizeken-2.jpg

Jelenet a filmből

 

Térjünk át a színészi alakításokra! A főszerepben Mark Ruffalo-t láthatjuk, aki a legtöbb ember számára a Marvel Hulk-jaként lehet ismerős. A színész számára azonban nem idegenek a komolyabb szerepek sem. A 2019-es ’Sötét vizeken’ előtt már magára öltötte a ’Spotlight – Egy nyomozás részletei’ című filmben az egyik oknyomozó újságíró szerepét, amiért egyébként Oscar-díjra is jelölték. (Aki számára nem ismerős a ’Spotlight’, ez egy filmdráma, mely – röviden - az egyházhoz kapcsolódó pedofil esetekkel foglalkozik.) Ruffalo zseniálisan alakítja Rob Bilott karakterét. Játéka tele van feszültséggel, hitelesen hozza a „megszállott” ügyvédet. Felbukkan még Anne Hathaway, mint Billot neje, aki elismeri férje szakmai kiválóságát, ám nap, mint nap meg kell küzdenie a családjukért, a megélhetésükért.

A ’Sötét vizeken’ egy nagyon összetett film. Az életrajzi vonatkozásokkal bíró dráma, keményen foglalkozik környezetvédelmi és emberi jogi kérdésekkel egyaránt. Bár nagyrészt irodai környezetben játszódik, számomra izgalmas film volt. Mindvégig éreztem, ahogy megfagy a levegő, ahogy egyre csak nő a feszültség és lassan már az ügy résztvevői sincsenek biztonságban. Összességében nagyjából a ’Kémek hídja’ és egy Csernobil-film keverékéhez tudnám hasonlítani.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • akik szeretik a kicsit lassabb filmeket
  • akiket érdekelnek a környezetvédelemhez kötődő alkotások
  • akik kedvelik a komoly, meghökkentő drámákat

 

Ki hagyja ki?

  • aki nem bírja a vontatott cselekményt
  • akit nem köt le a jogi/környezetvédelmi téma
  • aki elsősorban thriller-re vágyik

 

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot további posztokért!