Vámpírsztori a Kádár-korszakban

ajánló a Drakulics elvtárs című filmhez

Hozzászokhattunk már, hogy a magyar filmek általában két kategóriába sorolhatók: vagy borzalmas vagy nagyon egyedi. Nos, a ’Drakulics elvtárs’ című vígjáték egyértelműen az utóbbi. Már a címből is világosan látszódhat, hogy pontosan miről is lehet szó a filmben. Aki kételkedne abban, hogy a kommunista rezsim idején játszódó vámpíros történetet fog látni, annak az a rossz hírem van, hogy nagyot téved. Irány a Kádár-korszak!

A sztori: A kémelhárításnál dolgozó Magyar Mária és Kun László különleges feladatot kapnak. Az Egyesült Államokból hazatérő Fábián Béla hosszú idő után hazatér, a két ügynök dolga pedig, hogy megfigyeljék. A férfi azonban nemcsak laza stílusa és vagány Mustang autója miatt gyanús. Bár már a 60-as éveiben jár, még mindig csak 30 évesnek tűnik…

maxresdefault_2.jpg

A film egyik plakátja

 

Mai filmünk 2019. október 31-én jelent meg a mozikban, hangulata tökéletesen illett a bohókás és misztikus Halloween napjához. A cselekmény 1972-ben játszódik. Mivel ez az időpont mai korunkhoz közel áll, sokan saját bőrükön tapasztalhatták meg a korszak jellegét. Számukra kedves vagy keserű nosztalgia is lehet ez a 95 perc, de a többi néző előtt is kiválóan megelevenül a történelemkönyvek lapjairól ismert időszak szelleme. Óriási erőssége a filmnek, hogy kicsit sem veszi komolyan magát. Helyes és elborult vígjáték, amin vagy könnyesre neveted magad vagy fogod a fejed a „fájdalomtól”. A díszlet, a jelmezek minden rendkívül korhű és a természetfeletti témát leszámítva komolyan tanítani lehetne belőle egy középiskolai tanórán. Magyarországon a ’Drakulics elvtárs’ számos díjat bezsebelt, ez is mutatja, hogy maga a film valóban minőségi.

 29c26ae0d622b135000b84767a8e7985.jpg

Jelenet a filmből

 

Alapvetően három főszereplője van a vígjátéknak: Magyar Mária „Madárka”, Kun László és Fábián elvtárs. Kun és Madárka szoros kapcsolatban állnak egymással, ezt a látszólagos harmóniát forgatja fel a nyugati vendég megérkezése. Kun elvtárs őszintén hisz a kommunista ideológiában, a rendszer tökéletességében. Többször is, már-már megszállott módon képviseli nézeteit a film során, ezekkel azonban nem mindenki ért egyet. Mária nyugodt és csinos nő, aki remekül végzi munkáját és úgy tűnik, hogy szívesen előrébb is jutna benne. Sosem látszik azonban boldognak és úgy tűnik, hogy csak nincs hova tovább lépnie aktuális élethelyzetéből. Fábián Béla nem véletlenül hagyta el korábban az országot. A férfi sok mindenen ment keresztül, rengeteg fájdalmas emlék köti hazájához. Mégis visszatért az ide, de múltja nem hagyja nyugodni.

408.jpg

Részlet a vígjátékból

 

A vígjáték szereposztása kiemelkedően jó. A kisebb mellékszerepek esetében is olyan neves színésznőket láthatunk, mint Borbély Alexandra, Balsai Móni agy Kerekes Éva. A főszerepekben Walters Lilit, Nagy Zsoltot és Nagy Ervint tekinthetjük meg, ahogy profin lubickolnak a rájuk bízott karakterekként. Nagy Ervint, úgy gondolom, nem kell bemutatnom, ha korábban nem is volt az, a ’Kincsem’ óta garantáltan az egyik leghíresebb színész az országban. Nagy Zsolt számomra már kevésbé ismert figura volt, pedig nem kevés szerepben volt már látható. Játéka hiteles, szórakoztató, igazán „rosszfiús”, pont úgy, ahogy annak lennie kell. Sokak számára teljesen ismeretlen lehetett a fiatal, feltörekvő színésznő, Walters Lili. A tehetséges, ifjú színésznő a magyar sorozatok világából lehet ismerős. Az ’Egynyári kaland’ című, fiatalok számára készült sorozat, második évadában egy rendkívül érdekes és különc lányt alakít. Ez egy – magyar viszonylatban – emlékezetes, viszont nem túl hálás szerep, hiszen ezután nehéz lehet kilépni a fura, dilis csaj karakteréből.

Befejezésül egy rövid összegzés!

 

Nézd meg, ha:

  • bármilyen okból érdekes számodra ez a korszak
  • szereted az elborult magyar filmeket
  • valami laza, de izgalmas filmet néznél

 

Hagyd ki, ha:

  • nem bírod a természetfeletti ábrázolásokat
  • ideges vagy a magyar filmek „hülye ötleteitől”
  • kimondottan undorodsz a Kádár-korszak légkörétől

 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! További bejegyzésekért, kövesd a blogot!