Pop, pia na meg a drogok

ajánló a ’Rocketman’ című életrajzi filmdrámához

Ki ne ismerné Elton John nevét és óriási jelentőségű zenei munkásságát? Az énekes nemcsak fantasztikus zenéjéről, hanem feltűnő és polgárpukkasztó megjelenéséről is híressé vált. Mi rejlett azonban a sok smink és cicoma mögött? Milyen árat követel az élet ilyen elképesztő sikerért cserébe? A ’Rocketman’ kendőzetlenül mutatja be az egyetlen igazságot és válaszolja meg ezeket a kérdéseket.

A történet: A kis Reginald igazán tehetséges. Már gyerekként is érzi, hogy más, mint a többiek. Ahogy felnőtté válik, elhagyja hétköznapi életét és egyedülálló zenéjével lépésről lépésre meghódítja a világot.

rocketman_screenshot_20190605160115_1_original.jpg

Részlet a filmből

 

Sir Elton John 1947-ben született Londonban. Már 11 évesen ösztöndíjat nyert a Királyi Zeneakadémiára, ahol tanárait is lenyűgözte fogékonysága a zene iránt. Elton nem csupán énekes és zenész, hanem komoly presztízzsel rendelkező zeneszerző. Neki köszönhetjük ’Az oroszlánykirály’ animációs film és musical illetve az Aida című musical dalait is. A ’Rocketman’ egyik népszerű slágeréről kapta ezt az elnevezést. A film Elton életét gyerekkorától a ’80-as évekig mutatja be. Az alkotás 2019-ben debütált, nem sokkal a Queen zenekarról készült ’Bohém rapszódia’ című életrajzi film után. A Freddie Mercury-ra fókuszáló történet hatalmas sikert aratott világszerte, sokan pedig úgy vélték, hogy a Rocketman semmi újat nem tud mutatni a nézőknek ezután. Hát, ez a sok ember mind tévedett. Ki gondolná, hogy két lényegében hasonló életpályájú művészről készített filmek ilyen szinten különbözhetnek egymástól? Mindezzel csupán annyira szeretnék rávilágítani, hogy, ha tetszett a Bohém rapszódia, nem adja magát, hogy ez a film is élvezetes lesz számodra.

brody-rocketman.jpg

Jelenet a filmből

 

Térjünk át egy rövidke elemzésre! A ’Rocketman’ életrajzi film és musical egyben, melyet a zenész keserű magánéleti helyzete tesz drámaivá. Ez tehát nem egy könnyű alkotás, három műfajt ötvöz, és nem a vidámság dominál benne. A zenei összeállítás teljesen tökéletes, minden pillanatban hibátlan párhuzamban áll a képi világgal, a főszereplő belső világával. Már maga a címadás is zseniális, ugyanis a ’Rocket Man’ című dal egy magányos emberről szól, aki csak úgy konkrét cél nélkül sodródik az űrben, távol a Földtől, mindenkitől. Ez a gondolat kiválóan leírja azt, hogy miről szól ez a film. Egy fiatal és tehetséges zenészről, aki nem találja a helyét, aki küzd azért, hogy elfogadja magát és szeretetre vágyik. A filmben hozott alakításokkal is meg lehetünk elégedve. Elton szeretetteljes nagymamáját Gemma Jones, míg sajátos stílusú édesanyját Bryce Dallas Howard személyesítik meg. Mindkét színésznő hitelesen hozza az adott karaktert. Amikor a nagyit látjuk, örülünk, hogy végre valaki hisz Reginaldban, míg mikor az anya van színen, állandóan gombóc van a torkunkban a ridegségétől. Két fontos férfi mellékszereplőnk is van, akik Elton számára meghatározók. Bernie (Jamie Bell)  az énekes társa és legjobb barátja, aki többször is aggódva igyekszik visszarántani a művészt annak a metaforikus szakadéknak a széléről. A Richard Madden által megtestesített John Reid, Elton menedzsere és szeretője. (Igen, Elton John a meleg közösség tagja, de szerintem ez nem újdonság senkinek.) A két férfi kapcsolata rendkívül furcsa. Ez a szereplő azért gondolkodtat el mindig, mert John Reid a ’Bohém Rapszódia’-ban is megjelenik, hiszen a Queen zenekarnál is betöltött menedzseri pozíciót. Az igazság a valódi személyről nyilán valahol félúton van, de elképesztő mennyire más jellem a két filmben.

rexfeatures_10238451bc-e1558053640664.jpg

Elton John és Taron Egerton a film egyik bemutatóján

 

Na és akkor végül beszéljünk a főszereplőről! Elton John-t a Kingsman Tökijeként ismert Taron Egerton játssza. Őszintén remek színésznek tartom. Bár fiatal, már több emlékezetes filmet is láthattunk tőle, amikben bizonyította sokoldalúságát és tehetségét. A feltörekvő Egerton számára egyátalán nem nagy falat egy ilyen főszerep. Lenyűgözően hozza a figurát és csodás hangja van. A férfit egyébként nem ebben a filmben hallhatjuk előszőr Elton John dalt énekelni, ugyanis az ’Énekelj!’ animációs filmben Johnny gorillaként az „I’m Still Standing” című számmal lép fel. Sőt, ami azt illeti Elton és Taron Egerton a Kingsman második részében még szerepeltek is közösen. Szóval a fiatal színész annyira készen állt a szerepre, hogy még egy Golden Globe-ot is bezsebelt vele.

 A Rocketman című film elérhető a Netflix kínálatában.

Jöjjön a végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

  • szereted a sokrétű filmeket
  • kedveled Elton John zenéjét
  • izgalmasnak találod a siker mögött rejlő „sötét oldalt”
  • komoly musical-t néznél

 

Ne ezt válaszd, ha:

  • taszít a kemény szexualitás, a súlyos függőségek ábrázolása
  • limonádé filmre vágysz
  • nem vagy oda a zenés-táncos kissé elvont jelenetkért

 

Köszönöm, hogy itt voltál, hamarosan találkozunk! További bejegyzésekért kövesd a blogot!