Búcsú Natasha Romanoff ügynöktől

beszámoló a 'Fekete Özvegy' című filmről

Eljött az ideje, hogy a Marvel-univerzum rajongói egy nagy doboz nassolnivalóval az ölükben visszafoglalják a mozitermeket. A ’Fekete Özvegy’ című film bemutatója sokat csúszott a vírushelyzet miatt, ám végre valahára a stúdió nem halasztotta tovább a debütálását. Marvel ínyencek figyelem: a Fekete Özvegy a mozikban!

A történet: Natasha Romanoff-nak menekülnie kell. Bár üldözői elől el tud rejtőzni, egy este egy furcsa alak támad rá. Natasha rájön, hogy korábbi élete, melyet annyira igyekezett elfeledni, nem engedi el. Rákényszerül, hogy szembe nézzen a múltjával, felkeresse családját és végleg leszámoljon azokkal, akik mindent elvettek tőle.

maxresdefault_1.jpg

Promókép a filmhez

 

A ’Fekete Özvegy’ nem az MCU legkiválóbb filmje, de igazából nehéz is lenne egyet a legjobbnak kikiáltani. Számomra a film kitűnő szórakozás volt, izgalmas és teljesítette az előzetes elvárásaimat. Mint azt mindenki tudja már, Natasha sajnos (elméletileg) nem tér vissza többet. Ez a film így méltó „befejezése” a történetének. Múltjának több homályos részére is fény derül, ugyanakkor úgy érzem, hogy kicsit túlzsúfolt volt az egész. Nagyon sok információt, nagyon sok nosztalgiázást akartak belepakolni 2 óra 13 percbe és ez nem biztos, hogy olyan fenomenális ötlet volt. Nincs idő mélyebben belemenni az özvegy életébe, valójában a dolgok 90%-a csak említés szintjén merül fel. Ez egyébként nem okoz problémát, de talán jobban átéreznénk a nő fájdalmát és bennem maradt némi kíváncsiság is főszereplő iránt. A film eseményei 2016-ban a ’Polgárháború’ cselekménye után játszódnak.

https_hypebeast_com_wp-content_blogs_dir_6_files_2021_05_black-widow-poster-1.jpg

Natasha Romanoff karakterplakátja

 

Térjünk át egy kis elemzésre! A film zenéje tele van feszültséggel, alkalmazkodik az aktuálisan zajló harchoz vagy éppen drámához. A ’Fekete Özvegy’ a talán eddigi leglátványosabb akciójeleneteket vonultatja fel: a kemény pofozkodástól a szabadesésig minden van benne. A jelmezek nagyon szuperek. Nyilván az özvegyek szerkóiban alapvetően nincs semmi újdonság, viszont a fehér színű kezeslábasok és Alexej szettje elég király. Nem lényeges ugyan, de muszáj megragadnom a lehetőséget arra, hogy kitérjek Budapest filmbeli jellegére, illetve azokra az apróságokra, amiket magyarként megmosolyogtam. A hazai főváros kedvező feltételei és szépsége miatt előnyben részesített forgatási helyszín a zene- és filmipar számára. Natasha-ról régóta tudhatták a rajongók, hogy valamilyen kötődése van a nagyvároshoz. Barton is többször utal a település berkeiben elkövetett balhéjukra, így nagy izgalom övezte a nézőközönséget, hogy talán végre fény derülhet erre a titokra. Budapest nagyjából 20 percet kap a film játékidejéből. Megjelenik a tapasztalt mozisoknak ismerős társasház, a hosszú egyirányú utca, ahol mindig motorral száguldanak szembe a forgalommal. Egészen a metróig csoroghatunk le, ahol, ha elhagy az ember egy király, fémből készült pajzsot, tuti 3 pillanat múlva már nem kapja vissza. Szintén érdekesnek találom, hogy Budapestet egy nagyon proli helynek próbálják ábrázolni, amikor annyi csoda van ebben a városban. Másrészt a film azon ügyködik, hogy elhitesse velünk, hogy ez az ország a nagy keleti ellenség kistestvére (volt), kíméletlen katonai alakulatokkal, gonosz oligarchákkal és bérgyilkosokkal.

1584470622_black-widow-movie-release-date-canceled-coronavirus_1180_550_5.jpg

Részlet a film plakátjáról, a főbb szereplőkkel

 

Na de milyen Scarlett Johansson? Bár a színésznő egyértelmű közönségkedvenc, néhányan vitatták, hogy őmaga és a karaktere elbírnak-e egy önálló filmet. Hogyne, bírnának! Scarlett remek formában van, még mindig olyan lenyűgöző, mint mikor először láthattuk Romanoff ügynökként. Nem szabad felróni, hogy a külseje „már nem olyan bomba”, az ilyen kommentekkel nem értek egyet. A színésznő külseje azért megviselt, mert Natasha Romanoff „családja” még épp csak szétesett, mikor már a sötét múlt is kísérteni kezdi. Számomra az abszolút meglepetés Florence Pugh volt. Fantasztikus minden mozzanata, egy rossz szavam nincs rá. Láttam már filmekben, de sose érintett meg, irreálisan felkapottnak tartottam, de kellemesen csalódtam. (Ugyanez van bennem a közelgő Hawkeye sorozatban Hailee Steinfeld kapcsán, de az még várat magára.)  David Harbour és Rachel Weisz a tőlük megszokott színvonalat hozzák, ha bizonytalanságot érzek bennük, azt inkább a gyéren kidolgozott karakterek okozzák, nem az ő játékuk.

Őszintén vártam ezt a filmet. Szeretem Natasha-t, a színészeket és mindig is kíváncsi voltam Romanoff ügynök titokzatos múltjára. Bár nyilván a túlzott amerikai hozzáállás, miszerint „minden orosz kommunista, vodkát iszik, a nők meg csak fonatot hordanak a hajukban” nem erőssége a filmnek, de még ez is elfogadható. A ’Fekete Özvegy’ című film fanoknak kötelező, az akciófilmek kedvelőinek pedig őszintén javaslom a megtekintését.

 

Végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • szuperhős rajongóknak
  • akik igazi, vagány „girlpower” filmet néznének
  • akik szeretik a látványos akciófilmeket

 

Kinek nem való?

  • akik elsősorban Scarlett Johansson „szexizésére” várnak
  • akik nem bírják a túlzott amerikai sztereotipikus szemléletmódot
  • akik nem kedvelik a lehetetlen akciójeleneteket

 

Köszönöm, hogy itt voltál, hamarosan találkozunk! További bejegyzésekért kövesd a blogot!