Detektívek végetelen sora

szuper krimisorozatok, amiket ajánlok

Ismét hoztam nektek a Nagytotál blogra egy sorozatajánlót. Korábbi bejegyzésemben felkapott televíziós vígjátéksorozatokról írtam le az őszinte véleményemet, most azonban következzen egy másik műfaj! Ezúttal néhány olyan krimit fogok nektek bemutatni, amik különböző csatornákon futnak a tévében mostanság. Jó olvasást kívánok mindenkinek, remélem, találtok nektek való bűnügyi sorozatot!

1. Agatha Christie regényei, novellái nyomán készült sorozatok

Kezdjük az örök klasszikusokkal! Agatha Christie, a „krimi koronázatlan királynője”, az Egyesült Királyságban született 1890-ben, csodaszép és szerencsére hosszú élete 1976-ban ért véget. A brit írónő számos detektívregényt, novelláskötetet és színpadi darabot szerezett, melyek világhírűek. Alkotásaiból rengeteg feldolgozás készült, ezek közül a – szerintem – legjobbakat szeretném kiemelni. Christie legnagyobb főhősei a belga úr, Hercule Poirot és a vénkisasszony, Jane Marple.

poirot.jpg

David Suchet Poirot-ként

 

Hercule Poirot egy Londonban élő magánnyomozó, aki a kis szürke agysejtjeivel minden bűntényt megold. Egyedi stílusa, kiemelkedő intelligenciája és logikája igazán meggyőzővé teszi. Poirot egy köpcös, alacsony úriember, aki gondolkodással old meg mindent, ha akcióra vágysz, ez nem a megfelelő sorozat számodra. Rengeteg színész bújt már a nyomozó bőrébe, közülük a legismertebb David Suchet verziója. Akik olvasták a történeteket, bizonyára egyetértenek abban, hogy nála jobban senki nem adta vissza ezt a szerepet. David Suchet Poirot-sorozatai két néven futnak a televízióban. A ’Poirot-novellák’ rövidebb, kevésbé izgalmas történeteket mesélnek el. A hosszabb, regényekből készült részeket cím szerint lehet megtalálni pl. „Poirot: Gyilkosság az Orient-expresszen”.

marple_1.jpg

"A két Miss Marple"

 

Miss Marple egy bohókás idős néni. Látszólag. Valójában a hölgynek a hátán is szeme van, semmi nem kerüli el a figyelmét. A bűntények felgöndörítése számára egyfajta hobbi, nem áll hivatalos magándetektív hírében. Jane Marple ravaszsága megdöbbentő és élvezet nézni, ahogy sunnyogva ügyködik a háttérben. Vele kapcsolatban egyféle sorozat fut jelenleg, de két színésznő váltja egymást, emiatt nem kell megijedni, mindkettejük szerethető. Általában a regény címeként jelennek meg a részek, néhány helyen azonban ’Agatha Christie Marple kisasszonya’- ként fellelhető a sorozat.

2. Sherlock-ok örvénye

A másik nagy nyomozó, akinek a nevét mindenki ismeri Sherlock Holmes. Az éles eszű nyomozó hihetetlen kalandjait is sok különböző formában láthattuk már, melyek közül három sorozatot emelnék ki. Az első, számomra klasszikus a ’Sherlock Holmes kalandjai’. Ez a ’80-as, ’90-es években futott, de ma is simán nézhető, a televízióban már kevésbé sugározzák. A modern sorozatok közül két nekem tetsző létezik, melyeket úgy különböztetnék meg, mint „amerikai Sherlock” és a „brit Sherlock”.

480x270_sherlock_300.jpg

Részlet a 'Sherlock és Watson' plakátjáról

 

Az általam „amerikai Sherlocknak” nevezett a ’Sherlock és Watson’ elnevezésű krimisorozat. Ebben látható Johnny Lee Miller és Lucy Liu párosa, akik jól együtt működnek. Ez a feldolgozás több szempontból is egyedi, aki inkább az amerikai művek kedvelője, azoknak ez a befutó. A ’Sherlock’ sorozat, Benedict Cumberbatch és Martin Freeman főszereplésével készült és ez az örök kedvencem. Nagyon izgalmas, nagyon angol. Cumberbatch maga a tökély Holmes szerepében, sose láttam még jobb alakítást. (A film kedvelőknek a Robert Downey Jr. által megformált Sherlock Homes-os kalandfilmeket ajánlom, nagyon élvezetesek.)

sherlock.jpg

Részlet a 'Sherlock' plakátjáról

3. Oxfordi gyilkosságok

Mostanában ez a bűnügyi sorozat nagyon sok csatornán megtalálható. Bár eleinte nagyon depresszívnek tartottam, később megfogott és az összes elérhető részt végignéztem. Az egész egy detektívsorozaton alapszik, az ott megjelenő Endeavour Morse nyomozó ügyeit mutatja be abban az időszakban, mikor még fiatal volt. A helyszín természetesen Oxford, a ’60-as években. Morse stílusa és jelleme nagyon megkapó és lenyűgöző. A sorozat minden része borzasztóan izgalmas. Különösen jó ötletnek tartom, hogy bár minden részben egy külön ügyről szól a sorozat, emellett egy másik szálon is fut a történet és ez a bizonyos „nagy-sötét-sejtelmes” dolog általában az évadzáró epizódban kerül teljesen a felszínre.

unnamed_1.jpg

Az 'Oxfordi gyilkosságok' két főszereplője

 

Nyilván rengeteg említésre méltó alkotás létezik még ebben a műfajban, természetesen, hogy semmi se maradjon ki, tervezek még ilyen bejegyzést. 

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés, továbbiakért kövesd a Nagytotál blogot!