Az angol urak és a kannabisz birodalom

ajánló az Úriemberek című filmhez

Guy Ritchie korunk egyik legnagyobb filmrendezője, stílusa különleges, történetei egyedülállók. Minden filmje után úgy érzem, hogy ennél nem szerethetem jobban, mert ez a csúcsok csúcsa minden tekintetben. Most azonban ezt teljesen komolyan így gondolom.  2020-ban bemutatott ’Úriemberek’ egy olyan film, ami számomra egyszerre minőségi és végtelenül szórakoztató. Az akció-vígjáték elérhető jelenleg a Netflix kínálatában.

A sztori: Mickey Pearson belefáradt a munkába, nyugalomra vágyik. Az egyetlen bökkenő, hogy nyugdíjazása előtt új tulajdonost kell találnia a hatalmas kannabisz-bizniszének. Természetesen a vállalkozás átvételére sok a jelentkező, akik közül Mickey-nek a legjobbat kell kiválasztania. Az eladás folyamata azonban sokkal bonyolultabb és összetettebb, ha senki sem az, akinek látszik, ráadásul emellett más őrült feladatai is vannak Pearson embereinek.

unnamed.jpg

A film főszereplői

 

A helyzet az, hogy ez a film műfajában kiemelkedő. Kiemelkedő, mert izgalmas, változatos, fordulatos, de mégis követhető. Miután kijöttem a moziból, úgy érzetem, hogy szívesen nézném Mickey és bandája további kalandjait. Jellegre olyasmit érdemes elképzelni, mint a Peaky Blinders (Birmingham bandája) sorozat, csak ez sokkal viccesebb hangvételű. Az Úriemberek nemcsak a fűtermesztés és az anyaggal való kereskedés, a versenytársakkal való rivalizálást mutatja meg, hanem betekintés ad a brit felsőosztály kicsit sem fényűző, felszínes világába. Nagy erőssége a filmnek, hogy bár a történet legalább 3 különböző szálon fut, a befejezésre, a szálakat hibátlanul összekapcsolja, és végül nem marad semmi se jelentéktelen vagy felesleges. Szóval, ha csak úgy ülnél, és közben azon merengenél, hogy „na és ez mégis hogy kapcsolódik ide”, akkor nyugodj meg, minden összeáll a maga idejében. A képi világ igazán csodálatos, a helyszínek berendezése, a jelmezek, mind hitelesek, magukkal ragadják a nézőt. A direktor ráadásul olyan színészeket trombitált össze, hogy a szereposztás egyenesen parádés. A színészi játékok a főszereplőktől a mellékszereplőkig őszintén jó, nem tudnék kiemelni egyetlen gyengébb alakítást sem. A karakterek a műfajhoz mérten kellően kidolgozottak. Nyilván nem mélyülünk bele a szereplőink lelki világába, de céljaik, legfontosabb tulajdonságaik, melyek alapján egyértelműen definiálhatók, hiánytalanok. Összességében azt tudom elmondani, hogy az egész nagyon Guy Ritchie-s, aki kedveli a rendező stílusát és más filmjeit (például Az UNCLE embere, Sherlock Holmes filmek stb.), annak garantáltan tetszeni fog az Úriemberek is.

gentleman.jpg

A Pearson házaspár

 

Következzen egy rövid betekintést a karakterekbe! Elsőszámú szereplőnk maga Mickey Pearson, a keménykezű, de semmi estre se gonosz füves bácsi. A férfi nagy erőfeszítések árán küzdötte fel magát a csúcsra, a sikernek komoly ára volt. Mostanra már nem a vérontásról híres, de személyét minden társadalmi körben, ahol mozog, nagy tisztelet, elismerés övezi. Mickey tehát presztízst teremtett magának, ezt dobná el, nyugalomért cserébe. Kulcsfontosságú szereplő még Raymond, a vállalkozás ügyintézője, aki igyekszik minden kihívást több-kevesebb sikerrel teljesíteni. Raymond-nak a munkája az élete, ezt céltudatosan végzi. Persze, a film még rengeteg szereplőt vonultat fel. Érdekes még Fletcher, az egyszerre nagyon ravasz és nagyon hülye magánnyomozó, a végtelenül jó modorú és türelmes Edző. Létfontosságúak még a kiszemelt vevők, a sunyi Mathew és a fiatal és nagyravágyó Száraz Szem. Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant és Colin Farell is jól érvényesülnek a rájuk bízott szerepekben.

Az Úriemberek című akció-vígjátékot és krimit, nagy élvezettel néztem. Van benne minden: humor, izgalmas küldetések, nyomozás és persze egy kis románc is. Guy Ritchie-nek nem ez a legmesteribb alkotása, de rendkívül színvonalas és egyedi.

Befejezésül egy végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

  • kedveled az izgalmas, fordulatos filmeket
  • kedves számodra Guy Ritchie stílusa
  • egy nagyon angol filmre vágysz

 

Hagyd ki, ha:

  • nehezen követed a sok szálon futó történeteket
  • nem szereted, ha folyik a vér
  • nem vagy oda a túl sok illegális témáért

Köszönöm, hogy itt voltál, várlak legközelebb is! További bejegyzésekért kövesd a blogot és látogass el a Facebook oldalra!