Tényleg vicces?

Napjaink népszerű szitkomjairól őszintén

Ma már elvileg nem divat az, hogy leül az ember a tévé elé és addig nyomkodja a színes gombokat, míg nem talál az ízlésének megfelelő műsort. Mégis, ha így tennétek, biztosan feltűnne, hogy a hazai csatornákon ugyanazok a vígjáték sorozatok futnak. A címüket ezerszer hallottuk már, de ugyanannyi ember rajong értük, mint amennyi szörnyűnek tartja. Mi is az igazság?

 

Ahogy a legtöbb vígjátéknak, úgy ezeknek a sorozatoknak sem az a lényegük, hogy logikusak, hihetők legyenek. A milliószor lerágott buta történések, az állandó karakterek azonban rengeteg ember számára jelentenek őszinte kikapcsolódást egy fárasztó nap után.  Sokak szerint olyan elképesztően bugyuták ezek, hogy teljesen nézhetetlennek tartják őket, azonban ez a tulajdonság igazából a műfaj összes darabjában megtalálható. Szóval, ha téged is idegesítenek ezek az eltúlzott, lehetetlenül ostoba szituációk, ezek a sorozatok nem neked valók.

1. Agymenők (2007-2019)

 

Az Agymenő című amerikai tévésorozat 2009-ben indult el és összesen 12 évadot élt meg. A történet négy tudós srácról szól, akik a kaliforniai CAL Tech egytemen dolgoznak. A banda tagjai a bogaras Sheldon Cooper, a romantikus Leonard Hofstadter, a „nőcsábász” Howard Wolowitz és a rémes nőfóbiával küzdő Rajesh Koothrappali. Mikor a szomszédos lakásba beköltözik a csinos pincérlány, Penny, az életük fenekestül felfordul: pontosabban abban a pillanatban kezdődik el.

agymenok.jpg

Az Agymenők főszereplői

 

Ez a sorozat nagy népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy véget ért már. Az alapötlet humoros és egyedi, nagyon jól működik, az átlagos életet élők valóban jókat derülnek a négy kockasrác életvitelén. A következőket annak ismeretében olvassátok, hogy én az összes részt láttam, többször is. Az első 6 évad szerintem abszolút humoros, jó nézni. Persze tele van klisékkel, de ugye ez műfaji sajátosság is. A 7-9. évadig van benne egy nagy fordulat, akörül forog nagyjából a cselekmény, de még az is bőven szórakoztató szinten van. Igazából itt már felnőtt emberekről szól az egész, talán emiatt más kicsit a hangulata. Az utolsó három évad igazából a nosztalgiázás, a lezárás színtere, de ha nagy rajongó vagy, akkor ezt is élvezed. Ezekben részemről jobban érezhető a színvonalesés, de ennyi idő után szükségem volt a méltó lezárásra és ezt a sorozat nagyjából megadja a karaktereknek. Még ezek a leggyengébb évadok is simán nézhető szinten vannak, de azért nem az igaziak.

Összességében az Agymenők egy nagyon sok évadot megélt, meglepően vicces sorozat, aminek a legnagyobb erőssége, hogy egyedi alapötlettel dolgozik. Én nagyon szerettem, de nem a kedvenc sorozatom. Az Agymenők összes évada elérhető az HBO GO-n.

2. Az ifjú Sheldon (2017-)

 

Ahogy a címe is mutatja, ez szorosan kapcsolódik az Agymenők című szitkomhoz. Ebben a vígjáték sorozatban a gyermek Sheldon Cooper-t és családját ismerhetik meg a nézők. Ez kimondottan azok számára készült, akik szerették a felnőtt karaktert. A texas-i família teljesen átlagos lenne a csodabogár Shelly nélkül, a fiúcska azonban állandó gondokat szül nekik tudományos érdeklődésével és szociális készségeinek hiányával.

young-sheldon_afjd_1280.jpg

A Cooper család

 

A sorozat most a negyedik évadnál tart. Engem annyira nem fogott meg, pedig az első két évad nagyon ígéretesnek tűnt. Valahogy már most kicsit erőltetettnek érzem, de ez nem meglepő, mert az alapkoncepció is az. Egy utolsó bőrt lehúzni, sokat szakítani. Nagyjából ezért létezik ez a sztori. Érdemes lehet belenézni, mert egyébként nem olyan rossz és a felnőtt Sheldon viselkedésében sok mindent utólag megmagyaráz, emiatt megéri rápillantani. A sorozat eddigi évadai megtekinthetők az HBO GO-n. 

3. Modern család (2009-2020)

 

Ez a sorozat a ’90-es években futó ’Egy rém rendes család’ mintájára készült, melynek férfi főszereplője Ed O’Neill (Al Bundy) már idősebb családtagként a Modern családban is feltűnik. Ahogy a cím is sejteti, ez már újszerű megközelítésből mutat be egy családot. A Modern család például az első sorozatok között volt, mely nyíltan ábrázolt homoszexuális párt és idős, gazdag férfi, fiatal, bevándorló nővel kötött házasságát. Bár a sorozatot nézve erre nem feltétlenül figyelünk fel, de bemutat jópár komolyabb társadalmi problémát az évadok során, nyilván szirupos csomagolásban.

modern.jpg

A Modern család szereplői (1. évad)

 

A sorozat összességében szerintem nagyon színvonalas, ez a minőség érezhetően csak az utolsó két évadra törik meg. Ezekre azonban kimondottan erőltetett lett nekem, de ha már elkezdtem, már csak kíváncsiságból be is fejeztem. Az eddig felsorolt szituációs komédiák közül ez nőtt legjobban a szívemhez, de van olyan családról szóló sorozat, ami sokkal jobban megfogott. Azt hiszem a legtöbb rajongónak azért tetszik, mert egy összetartó, nagy családról szól, akik a sokszínűségük ellenére is jól kijönnek. Nem tökéletesek, de szívesen tartoznának közéjük. Úgy vélem a lelkünk mélyén, sokan vágyunk ilyen családra. Azok, akik rühellik a Modern család c. sorozatot, általában két okból vélekednek így. Az első, hogy egész egyszerűen idegesítőnek találják a karkatereket (vélhetően a legtöbb amerikai szitkommal így vannak). A második mérföldekkel nyomósabb ok, – különösen kis hazánkban -  hogy ehhez a sorozathoz inkább szabadelvű értékrenddel kell rendelkezni. A konzervatív értékekkel bíró személyek számára a Modern család, túlzás nélkül polgárpukkasztó lehet. Ezt viszont mindenki maga tudja eldönteni, hogy mit tud elfogadni és mit nem, természetesen minden álláspont érthető. A vígjáték sorozat összes része elérhető a Netflix kínálatában. 

 

Léteznek további „mainstream” alkotások is, ezért az ehhez hasonló rövidebb összegző értékeléseket folytatni tervezem, nemcsak a komédia műfajában. Ez a három sorozat nagy népszerűségnek örvend, de nem nevezném őket a műfaj legjobbjainak. Érdemes lehet beléjük pillanatani, mert magukkal tudják ragadni a nézőt a különböző történetszálak. A szituációs komédia műfaját nagy szeretettel ajánlom mindenki számára, mert elsődleges célja valóban a pihentető szórakoztatás.

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! Nézz szét bátran a korábbi bejegyzések között, kövesd a blogot és a Nagytotál Facebook oldalát is csekkold, nehogy lemaradj az újdonságokról!