Háború és dráma egy csipetnyi romantikával

ajánló a Vágy és vezeklés című filmhez

A háborús filmek sokak számára nehezen fogyaszthatók, hiszen olyan borzalmakat tárnak a szemeink elé, amit remélhetőleg soha nem kell átélnünk. A mai ajánlóban egy olyan filmet szeretnék bemutatni, ami rengeteg fájdalmat és kínt rejt magában. Csodaszép, hiszen kiválóan ötvözi a szerelmet, a háborút és a drámát, de nem való mindenkinek komolysága és magasan megrendítő hangulata miatt. Fogadjátok szeretettel a 2007-ben megjelent, több díjat és jelölést bezsebelt, Vágy és vezeklés című filmdrámát!

Íme a történet: 1935 nyarán az előkelő Tallis család tagjai összegyűlnek egy vacsora erejéig vidéki birtokukon. A fiatal nő, Cecilia és a házvezetőnő fia, Robbie közt titokban románc dúl, mely azonban még épphogy csak fellobbant. Cecilia húga, Briony rendkívül élénk fantáziájú kislány, aki egy sor félreértés után hamisan megvádolja Robbie-t egy borzalmas bűntett elkövetésével. A lány szétszakítja a szerelmeseket, s ezen az éjszakán, egy ilyen vészjósló időszakban, mikor a világ egy újabb háború felé tart, mindannyiuk sorsa végleg eldől.

zold_ruha.jpg

Keira Knightley/Cecilia ikonikus ruhája

 

A dráma Ian McEwan azonos című regénye alapján készült. Számos díjra jelölték, melyek közül végül 2 Golden Globe-díjat és egy Oscar-díjat sikerült elnyernie. A kétórányi játékidő során nívós színészekkel és színésznőkkel találkozhatunk, mint Keira Knightley, James McAvoy, Benedict Cumberbatch vagy az akkor még gyermek Saoirse Ronan. A film zenéje, díszlete, kosztümjei mind fantasztikusak. Sokak szerint a történet elején a Cecilia által viselt zöld ruha, a filmtörténet egyik legszebbje, mivel egyidőben testesíti meg az eleganciát és illeszkedik a fülledt nyári estéhez légies könnyedségével. Ez a dráma büszkélkedhet egy nagyon hosszú vágatlan jelenettel is, mely bennem ahhoz hasonlatos érzést keltett, mintha a Feszty-körképet nézném. Bármerre fordul a kamera, újabb megdöbbentő jelenetet láthatunk, szinte már mi magunk is ott sétálunk. Annak ellenére, hogy a cselekmény az ominózus nyári este után lényegében 3 szálon fut tovább, érthető és követhető. Elérkezünk a II. világháború időszakába, ahol már senki sem kötődik a Tallis családhoz, viszont az életük továbbra is romokban hever. Cecilia és Robbie szerelme olyan együttérzést tud kiváltani a nézőből, hogy a háború végéi keresztbe tett ujjakkal szurkolunk nekik azért, hogy érzelmeik végre kiteljesedhessenek. Ezt ellensúlyozza Briony szála, aki számomra a történet elejétől kezdve borzasztóan ellenszenves szereplő volt, a második óra végére voltam csak képes kedvelni őt.

atonement3.jpg

Cecilia és Robbie

 

Akkor nézzük is a karaktereket! A filmünk két főszereplője természetesen Cecilia és Robbie. Cecilia megjelenésében és modorában is előkelő. A nő csakis Robbie mellett vetkőzi ezt le, a heves érzelmei a férfi iránt teljesen más emberré teszik. Azon a bizonyos estén az ő élete is széthullik. Mikor legközelebb látjuk már átlagos nő, családjától eltávolodott. Állandóan menekül a múlt elől, abban reménykedve, hogy ismét a szeretett férfi karjaiban találja magát. Robbie gyermekkora óta ismeri a Tallis családot, hiszen édesanyja a família házvezetőnője. A férfi kölcsönösen vonzódik Cecilia-hoz, kapcsolatuk teljesen megőrjíti őt is. Briony vádja egy életre megnyomorítja. A háború alatt csakis a Cecilia iránt érzett szerelme tartja életben, a vágy, hogy újra láthassa őt és az ígéret, miszerint ezután közös életük kezdetét veszi. Harmadik lényeges szereplőnk a kis Briony Tallis, akit hatalmas képzelőerővel bíró lánykának ismerünk meg. A gyerek egy kissé elvont, álmodozó típus, a családban igazi csodabogár.

atonement-saoirse.jpg

A 13 éves Briony 

 

Hogy miért veszi fejébe, hogy Robbie egy bűnös lélek, az tulajdonképpen nem derül ki. Az események csak úgy zajlanak egymás után, a kislány pedig bemagyarázza magának, hogy ez a férfi maga az ördög. Briony koránál fogva tudatlan, nem érti a szerelem, a világ működését. Addig hergeli magát, míg végül meghazudtolva azt, amit lát, valótlanul vádolja meg Robbie-t. Tudja az igazságot, ismeri a férfit és ez alapján nem lenne oka kételkedni a tisztességességében, azonban ő a lelkében eldöntötte már, ki a bűnös. Ezen felnőttként hiába akarna változtatni, mert ennyi szenvedés után, senki nem hajlandó neki őszintén megbocsájtani. Briony belső világában ugyanúgy ott marad ez a folt, melyet soha senki nem lesz képes eltűntetni onnan. A színészi játékok is nagyszerűek, hitelesek és átadják a nézőnek az állandó feszültséget, a kétségbeesést. Persze lehet kritizálni Keira Knightley testalkatát, a színésznő és James McAvoy közt lévő kémiát, hogy Knightley nem elég szexis meg különben is minden gáz benne, de ebben az esetben próbáljuk meg mindezt utánuk csinálni. Látni fogjuk, hogy nem egyszerű ennyi érzelmet megosztani a nézőkkel, emellett pedig az, hogy egy színésznő vékony-e vagy sem, teltek-e az idomai vagy sem, teljesen lényegtelen tényezők.

A Vágy és vezeklés érdekes, szép, de lassú film. Különleges hangulat és ízlés szükséges ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk. Nem igazi háborús film, de nem is teljesen romantikus. Egyes egyedül a dráma műfaja passzol rá tökéletesen, mivel tragikum és szomorúság az bőven van benne.

Befejezésül a végső összegzés!

 

Nézd meg, ha:

  • kedveled a drámákat
  • valami komoly, elgondolkodtató filmre vágysz
  • szereted a szép látványvilággal rendelkező alkotásokat
  • nem zavar a hosszas tragikus hangulat

 

Nem neked való, ha:

  • könnyed szórakozásra vágynál
  • gyerekkel közösen szeretnél filmezni
  • untatnak a lassan kibontakozó filmek
  • rosszul érint a szexualitás témája
  • megvisel a borongós, megrázó légkör

 

Köszönöm, hogy itt voltál, gyere legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot és látogass el a Facebook oldalra is, ami hamarosan megtellik színes tartalmakkal!