Amkell, Valahász, Lorax és további furcsaságok

elmélkedés a ’Lorax’ című animációs film kapcsán

Sok olyan film létezik, melyek azért népszerűtlenek, mert valamilyen formában megelőzik a korukat. A ’Lorax’ számomra egy ilyen mese. Bolondos jellege mögött igazán komoly mondanivaló rejtőzik, mely rendkívül értékessé teszi ezt a kis történetet a jelen és a jövő nemzedékei számára egyaránt. A kedves mesefilm elérhető az HBO GO és a Netflix kínálatában.

A történet: Amkell falván nincs semmilyen természetes anyag, az emberek palackban veszik az oxigént és sose láttak valódi növényeket, állatokat. Ted szerelmes a szomszédlányba, akinek minden vágya, hogy lásson egy élő fát. A fiú, nagymamája segítségével, felkeresi a városon kívül, a pusztán élő Valahászt, aki elmeséli Ted-nek milyenek voltak a fák és mi az oka annak, hogy már nem léteznek.  

lorax_screenshot_20161013183741_3_original.jpg

Jelenet a filmből

 

Az animációs film – ’A Grincs’-hez hasonlóan – a híres amerikai gyerekkönyvíró, Dr. Seuss egyik történetének adaptációja. A férfi több mint 60 mesét írt, melyekre jellemző a verses, rímekkel teletűzdelt szöveg és a sokszínű, kissé furcsa és ijesztő illusztráció. Sajnos Magyarországon Dr. Seuss könyvei nem váltak ismertté, az amerikai közönség azonban nagyon kedvelte műveit. A Lorax-ról szóló történetet a megfilmesítéshez ki kellett bővíteni néhány további szállal, ennek eredményképp játékideje 86 perc. A pluszban hozzáadott részek közé tartozik például Audrey vagy Mr. O’Hare karaktere, de ilyenek még a film lezárása és a különböző dalok is. Úgy önmagában nem egy különleges darab a ’Lorax’. Elég bugyuta, sokaknak garantáltan idegesítő és durván szürreális. Azonban, ha képesek vagyunk eltekinteni az idióta, elsőre értelmezhetetlen nevektől, a bolygónk egy alternatív ábrázolásától, akkor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy egy kis gyöngyszemre leltünk.

lorax-dr-seuss-the-lorax-2012-10-g.jpg

Ted, Audrey és a Nagyi

 

Már Dr. Seuss könyve is jócskán megelőzte korát, de az érdekes az, hogy a megfilmesített változat 2012-es megjelenésekor még a világ nagy hányadának szemében nem számított relevánsnak. Hiába volt a környezetvédelem témája jelen a közéletben, a kritikusok jelentős része ostobának tartotta a mesét és erőltetettnek, ami butaságokat akar a gyerekek fejébe verni. Mások szerint az animációs filmben nem jön át az eredeti könyv egyszerűsége, az elv, amit képvisel és elveszik a „nagyipari filmtermelés süllyesztőjében”. Ezzel még valamilyen szinten egyet tudok érteni, de egyrészt néhány előzetesből ilyen üzenetet nehéz átadni, másrészt a mai gyerekeket (igen, már 2012-ben is) olyan sok inger éri, hogy egy egyszerű, rajzolt, versikés mesekönyv nem köti le őket. De ez már az én személyes véleményem, a könyvet nem ismerve is egyértelműen értehető a tanulság.

458.jpeg

Jelenet a meséből

 

Térjünk át röviden a szereplőkre! A mesének alapvetően két főszereplője van: Ted és Valahász. A történet jelenében él a 12 éves Ted. A fiú legfőbb motivációja az, hogy a szeretett lány vágyát teljesítse annak reményében, hogy érzései viszonzásra találnak. Ted azonban rövidesen már nem Audrey kegyeiért küzd, hanem rájön a fák létezésének valódi jelentőségére. Valahász a mese jelenében idős férfi, aki a városon kívül él remeteként. 50 centért és egy szögért cserébe mesélni kezd a fákról, melynek során az ő háttértörténetét is megismerhetjük. Ted-et látva az öregember szívében remény ébred, hogy talán még nincs minden veszve. Audrey Ted kortársa, az egész bonyodalom miatta indul el. Ted nagymamája idős, de ravasz asszony, aki segíti a fiút ebben a kalandban. Ő még emlékszik az élő fákra, tudja milyen fontos a természet. Mr. O’Hare egy nagyvállalkozó, akinek cége arra a tényre épül, hogy a természet megszűnt létezni. Ő az egyik legnegatívabb szereplő. Nem gonosz, csupán elvakítja a pénz és a hatalom, ezekről nem akar lemondani. Mindenki kedvencét, a címszereplő Lorax-ot meghagynám meglepetésnek, sokkal jobb, ha magad tudod felfedezni őt. Az eredeti szinkronhangok egyébként olyan neves színészek, mint Zac Efron, Danny DeVito, Ed Helms vagy Betty White. A projektben tehát volt fantázia, hiszen ilyen személyek is hajlandóak voltak szerepet vállalni benne.

A környezetünk védelme, a bolygónk megóvása ma kiemelten fontos téma a társadalmunkban. Szerencsére egyre több szülő tartja fontosnak, hogy gyermekeit egészen kis koruktól tudatosan nevelje és elültesse bennük környezetbarát életmód fontosságát. Ha érdekesnek és lényegesnek tartod ezt a témát, bátran ajánlom neked akár egy családi filmezéshez is a ’Lorax’ című animációs filmet!

Jöjjön a végső összegzés!

 

Kinek ajánlom?

  • aki szereti a színes-szagos-éneklős meséket
  • aki kedveli a laza, mégis oktató jellegű történeteket
  • aki megismerné egy alternatív verzióját a Földnek
  • aki kimondottan kedveli a bugyuta meséket

 

Ki hagyja inkább ki?

  • aki gyűlöli a gyerekeknek készült, irritáló filmeket
  • akit nem érdekel a környezetvédelem vagy hülyeségnek tartja
  • aki nem szereti az szürreális, kicsit varázslatos vonásokat

Köszönöm, hogy velem tartottál, várlak vissza! Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot!